Menu On-line kupovina Naslovna Radnja Svet kristala Katalog
Imenik kristala
Ahat Ahat
Ahat, kao kristal koji leči sve, dovodi do ravnoteže tela, uma i duha. Dobar je za kožu, stomak, debelo crevo, jetru, slezinu i bubrege. Štiti telo od nepovoljnih uticaja x - zraka i radijacije. Povoljno utiče na biljni svet.
Ahat poboljšava pamćenje i koncentraciju, pojačava životnu snagu i ohrabruje iskrenost. Ovo je kamen finansijskog uspeha. Ahat umiruje malu decu i životinje.
Nosite ahat radi psihičke zaštite i zaštite od upijanja negativne energije drugih ljudi.
Primena
Primena
 
Alkoholizam; anoreksija; Aura – stabilizacija; balansiranje jin i jang energije; blokade u nervnom sistemu; buđenje božanskih talenata; digestivni trakt; donošenje odluka – odlučnost; duhovni prosperitet; emotivna uteha; emotivne traume – lečenje; emotivni bol – lečenje; emotivni problemi; endokrini sistem; energetske blokade – otklanjanje; fizička snaga – jačanje; fleksibilnost; geopatogena zračenja; glatki energetski tokovi – poravnavanje čakri; gljivice; hrabrost; ideje – praktično sprovođenje; iskrenost prema sebi; istina; istrajnost – upornost; klimaks; komunikacija sa biljnim svetom; krv – cirkulacija; krvni sudovi - zakrčenje; materica; meditacija; mentalna ravnoteža; mentalna snaga; mesečarenje; mir, smirivanje, smirenost, duhovni mir; misaona analiza – analitičke sposobnosti; misli – jasnoća; misli – negativne - otklanjanje; nada; neplodnost; nervna napetost, nervoza; obilje, bogatstvo, blagostanje; opraštanje sebi i drugima; opuštanje, opuštenost; osećanje slobode; pluća; porođaj – olakšavanje; prihvatanje ljubavi; prijateljstvo; radost životna, slavljenje života; rast cveća; razumevanje viših mentalnih koncepata; samopoštovanje; saučešće; senzualnost; skeletni sistem; smirenje emocija, relaksacija; srce; stabilizacija duhovnog razvoja; starenje – usporavanje, vitalnost; strast – buđenje; suptilna tela – energizacija; suptilne energije – uravnoteženje; treće oko; um smirenje – psihičko smirenje; umetnički izražaj; uspeh – želja za uspehom; uzemljenje; uživanje; vid; vidovitost – buđenje; viši psihički talenti, sposobnosti; vizuelizacija; zaštita – uopšteno
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Prazni se jednom nedeljno pod tekućom vodom oko 5 minuta, a puni se na suncu par sati.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Bik; Blizanci; Rak;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
sakralna;
Kataloški broj  
1292; 1536; 1781;
Ahat bocvana Ahat bocvana
Noseći u sebi generička svojstva ahata, ahat bocvana ima vrlo slične efekte. Harmonizuje psihičko telo sa suptilnim telima, uklanja dualnosti i veoma dobro utiče na opšte blagostanje. Kada se stavi na treće oko, ahat bocvana vrlo brzo seče mentalne veze sa guruom, partnerom, roditeljem ili osobom koja manipulativno kontroliše život osobe koja je pod uticajem i tom prilikom ponovo puni energijom osobu koja se nađe u takvoj situaciji. Štiti Auru. Ukoliko ste povređeni, omogućava vam da gledate na moguća rešenja, a ne na probleme. Dajući vam širu sliku, on vam pomaže da istražite nepoznate teritorije i da iskažete vašu kreativnost. Ahat bocvana može da se programira da štiti vas i vašu porodicu tako što pojačava zaštitničku ljubav. Kaže se da ovaj ahat odbija paukove. Ovaj kamen je odličan za svakog ko ima veze sa požarima i vatrom, naročito za pušače i one koji žele da odustanu od pušenja.
Primena
Primena
 
Depresija – tuga, seta; kardiovaskularni sistem; kožne bolesti; pušenje (odvikavanje)
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a puni na suncu par sati.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Bik; Blizanci; Rak;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
krunska;
Kataloški broj  
1537;
Ahat crveni Ahat crveni
Pored opštih svojstava Ahata, ovaj kristal je poznat kao "kamen snage", neprovidan i voštanog sjaja do mat, neophodan je u svakoj kućnoj apoteci. On daje snagu i vitalnost, zaustavlja krvarenja, čuva rane od infekcija, unosi harmoniju u nervni sistem, jača imunitet. Stimuliše fizičku izdržljivost, aktivira polne organe, olakšava tok trudnoće i porođaj. Smanjuje bolove, podstiče rad žlezda. On nam daje čvrstinu temelja. Od negativne energije koju upija u sebe čisti se pod tekućom vodom, a puni u zemlji, može u saksiji, zajedno sa gorskim kristalom.
Primena
Primena
 
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a zatim puni na suncu par sati.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Ovan; Škorpija;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
bazna / korenska;
Kataloški broj  
Ahat drvo (Dendrinski Ahat) Ahat drvo (Dendrinski Ahat)
U Indiji ovaj ahat se koristi kao talisman i ovo je vrlo retka vrsta ahata. Donosi izobilje i punoću u sve oblasti života, uključujući biznis i poljoprivredu. Obično se kombinuje sa gorskim kristalom za pravljenje brojanica i koristi u ovoj kombinaciji jer se veruje da produbljuje molitvu i koncentraciju.
Pošto daje nežne vibracije njenom nosiocu donosi lekoviti efekat na nervi sistem. Pored toga kaže se da omogućuje zdravo funkcionisanje bubrega i bešike, tako što reguliše količinu vode u organizmu. Jača imuni sistem a time i odbranu organizma, kao i probleme sa skeletom, stimuliše vaskularni sistem, oslobađa bola. Takođe dobro deluje na psihu donoseći unutrašnji mir. Njenog vlasniku pomaže u dobroj komunikaciji i odnosu sa decom. U kombinaciji sa hrizoprasom proizvodi toplinu i mir. Smanjuje aroganciju i egoizam. Potpomaže da se prepoznamo kao deo velike celine.
On je podržavajući kamen. Naročito je efektivan na srčanoj čakri. Njegova snaga se intenzivira ako se kombinuje sa Hrizoprasom i Rubin Zoisitom.
Primena
Primena
 
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mazom mlake vode, zatim ostavi da prenoći u posudi sa kristalima Hematita, a potom se puni par sati na suncu.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Jarac;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
solarni pleksus;
Kataloški broj  
Ahat mahovinski Ahat mahovinski
Ahat mahovinski se vrlo često naziva kristalom bašte, zbog povezanosti sa ubrzavanjem rasta biljaka. Američki domoroci su ahat mahovinski nazivali "donosilac kiše" i u drevnom Rimu se verovalo da talisman od ovog kamena donosi blagostanje i blagoslov božanstava. U Evropi se stavljao u bašte, voćnjake i polja kao prinos bogovima koji čuvaju zemlju.
Ahat mahovinski je nežan i postepeni čistač koji se može nositi uz kožu, ili se upotrebljava svakodnevno u slučajevima kada je potrebno da se stimuliše rast novih i zdravih ćelija i tkiva u telu, da se umire infekcije kože i bori protiv prehlada i gripa.
Ahat mahovinski će takođe zaštititi vašu Auru tako što filtrira nečistoće i negativnosti. Ahat mahovinski je naročito od velike pomoći kada su napolju vrlo visoke temperature kako bi pomogao u slučajevima kada dođe do dehidratacije.
Ahat mahovinski će vas naučiti umetnosti praštanja i tolerancije, ugasiće nagomilanu gorčinu i očajanje nastalo usled emotivnih odnosa sa ljudima.
Ahat mahovinski donosi lepotu okruženju za koje ne može da se kaže da je idealno okruženje. On će vrlo polako da privuče novac ili unapređenje. Koristan je svima koji su zaposleni u hortikulturi, botanici ili bilo kom vidu alternativne medicine. Zakopajte ahat mahovinski u baštu kako biste ubrzali rast biljaka.
Ahat mahovinski će privući prijatelje deci koja su usamljena ili su nova u školi. On pomaže životinjama koje su u gradu da ne izgube vezu sa prirodnim svetom.
Nosite ahat mahovinski da povećate vaše razumevanje magičnih svojstava biljaka, cveća i drveća.
Primena
Primena
 
Apsces; depresija; dijabetes; grip; groznica; hipoglikemija; imunitet; infektivne bolesti – infekcije; intuicija – razvijanje; jajnici – normalan rad; kandida; komunikacija – poboljšanje; koncentracija; kosa, nokti – opšte; koža – čišćenje; koža – infekcije; ljubav – jačanje osećanja; materica; mišići – upala; noge otečenost, oticanje – disbalans tečnosti; pankreas; pluća – embolija; pluća – upala; probava; ruke – otečene; samopouzdanje; sinusi; strah – smanjenje; stres, temperatura – snižavanje; upala grla – krajnika – dušnika, angina, upala usne duplje; upale; vene – proširene – zakrčenje; virusi, bakterije; zaštita majke i ploda; zglobovi – upala; žlezde – otok, upala; žučna kesa – upala
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva ili više puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a puni na suncu par sati.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Jarac; Rak;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
srčana;
Kataloški broj  
1297; 1322; 1343; 1372; 1401; 1430; 1456; 1476; 1496; 1516; 1538; 1571;
Ahat plavi čipkasti Ahat plavi čipkasti
Ahat plavi čipkasti se ponekad povezuje sa Devicom Marijom i zbog toga je ikona majčinstva. U Skandinaviji ahat plavi čipkasti je sveti kamen Nertus, majke zemlje.
Podstiče vas da govorite istinu i izrazite vaša unutrašnja osećanja.
Ahat plavi čipkasti oslobađa od bolova upaljenog grla, reguliše probleme sa tiroidnom žlezdom, glavobolje i bolne ili otečene žlezde na vratu. Potopiti jedan u vodu i ostaviti ga 8 sati i tom vodom ispirati grlo. Ahat plavi čipkasti umiruje stres i stresna stanja, smanjuje visok pritisak, umiruje alergije kože i deluje na probleme sa kostima. Lekari bi trebalo da nose ahat plavi čipkasti kako bi povećali svoje energije za lečenje i sprečili iscrpljenost lekara koja se javlja u toku lečenja.
Ahat plavi čipkasti može da šalje energije mira u mesta zahvaćena ratovima. Trebalo bi ga postaviti na fotografije svetskih vladara kada su na sastancima kako bi se kod njih ohrabrili umerenost i uzdržanost.
Na poslu ga upotrebite kada se obraćate javnosti. On vam pomaže da postanete koherentni. Pomaže kod izliva besa drugih prema vama. Dovodi do smirivanja vaših negativnih emocija: ljubomore, besa, zavisti, mržnje, nezadovoljstva...
Koristite ga u periodu kada dete uči da govori i da smirite nemirno dete. Smanjuje lajanje kod pasa, cvrkutanje ptica i mjaukanje mačaka.
Ahat plavi čipkasti razvija sposobnost da se čuju stvari koje se ne mogu čuti normalnom percepcijom.
Primena
Primena
 
Artritis; bes – smirenje; bol; disajni putevi; otežano disanje; gušenje; začepljenje nosa; drhtanje; fizičko telo – rast; glasne žice – laringitis; glavobolja; grlo; groznica; limfni sistem – čišćenje; mesečarenje; misli negativne – otklanjanje; nervni sistem – jačanje; optimizam; prelomi; ramena – ukočenost; rast; temperatura – snižavanje; tiroidna žlezda – insuficijencija; vrat – ukočenost
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a zatim puni na suncu par sati.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Blizanci; Rak; Ribe;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
grlena;
Kataloški broj  
1288; 1298; 1431; 1587; 1597; 1607; 1617; 1633; 1645; 1657; 1669;
Ahat tamnoplavi Ahat tamnoplavi
Pored opštih svojstava Ahata, ovaj kristal je poznat po tome što otvara treće oko, smiruje um i misli, omogućava vam praktično sprovođenje ideja. Jača sposobnost vizuelizacije, razvija vidovitost i inspiraciju, otvara put duhovnog razvoja.
Primena
Primena
 
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a zatim puni na suncu par sati.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Strelac;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
čeona / treće oko;
Kataloški broj  
Ahat vatreni Ahat vatreni
Podstiče vidovitost, smiruje strahove i emocije, donosi sigurnost i bezbednost, štiti od pakosti, čisti energetske blokade i puni Auru energijom.
Nezaobilazan je kod lečenja zavisnosti svih vrsta. Dobar je za želudac, nervni i endokrini sistem, poremećaj cirkulacije. Pomaže u klimaksu kod talasa topline.
Primena
Primena
 
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a zatim puni par sati na suncu.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Lav; Ovan;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
sakralna; solarni pleksus;
Kataloški broj  
Akvamarin Akvamarin
Prema legendi akvamarin potiče od sirenine kutije za nakit (lat. aqua maris znači "morska voda") . Kaže se da donosi čistu ljubav. Svetljenje ili tamnjenje ovog kamena ukazuje na istinu i laž. Kada postane gotovo beo, kaže se da upozorava na lažno prijateljstvo.
Akvamarin je kamen hrabrosti koji svojom smirujućom energijom smanjuje stres, depresiju i stišava um.
Primena
Primena
 
Pomaže kod glavobolje, problema sa tiroidnom žlezdom, reguliše hormon rasta, disajne puteve, astmu , bronhitis, plućne bolesti, prehladu , alergije, senilnost, zakrčenja arterija, polensku kijavicu, kratkovidost i dalekovidost.
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Prazni se 2 x mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta a zatim se puni na suncu nekoliko sati.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Blizanci; Ribe; Škorpija; Vaga; Vodolija;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
grlena;
Kataloški broj  
1703; 1731; 1741; 1751;
Amazonit Amazonit
Nazvan kamenom hrabrosti, Amazonit je dobio ime po Amazonkama, ženskim ratnicima zato što se govorilo da je njegovo poreklo zemlja žena. Arheološki dokazi govore da su Amazonjani bili matrijarhalno društvo, koje je preživelo bronzano doba.
Amazonit utiče na poboljšanje kvaliteta zdravlja kod oba pola i naročito je dobar kod problema sa grudima. Pomaže kod problema sa grlom, tiroidnom žlezdom i nervnih i neuroloških veza. Takođe je dobar za gornji deo kičme i za ohrabrivanje zdravog načina života.
Amazonit smanjuje ljutnju i iritaciju kod kuće i sprečava ljude da kući donesu probleme iz škole ili sa posla. Donosi uspeh na poslu, tako što vam pomaže da se fokusirate i budete sigurni da ste u pravo vreme na pravom mestu.
Kao moćan kristal, amazonit ispunjava srce hrabrošću i odlučnošću da se čini dobro.
Amazont će aktivirati lenje tinejdžere i aljkavo dete. Takođe pomaže kod dresure mladih životinja.
Amazonit pojačava vidovitost i telepatske sposobnosti. Koristite ga da biste prizvali sreću. Odličan je za dobijanje inspiracije i kreativnosti.
Primena
Primena
 
Apsorpcija kalcijuma; balansiranje jin i jang energije; balansiranje mentalne energije; blokade u nervnom sistemu; čast – podsticanje; čišćenje meridijana i nadija; donošenje odluka – odlučnost; elektromagnetno zagađenje; energija, jačanje protoka, podizanje energetskog nivoa; geopatogena zračenja - glatki energetski tokovi – poravnavanje čakri; glavobolja; hepatitis – žutica; ideje – praktično sprovođenje; inferiornost – osećaj niže vrednosti; inspiracija – dobijanje ideja; intuicija – razvijanje; iscrpljenost; malaksalost; slabost organizma; jačanje životne energije i organizma; iskrenost; istina; jetra; jetra – čišćenje; jetra – ciroza; rak; kardiovaskularni sistem; karijes; kičma; kompleks niže vrednosti – ublažavanje inferiornosti; komunikacija – poboljšanje; kreativnost; ljubav – čista; univerzalna - Božanska ljubav – Agape; ljubav prema sebi; ljubaznost; melanholija – ublažavanje; mentalna snaga; mentalni problemi; metabolizam – uravnoteženje; migrena, mir, smirivanje, smirenost, duhovni mir; mudrost – intuitivna – unutrašnja; nada, napetost – smirenje; negativna astralna energija – raspršivanje; nervni sistem – jačanje; nervni sistem – motorika (otklanjanje blokada) ; nesanica – miran san; osteoporoza, otvorenost, poverenje (u sebe i druge) ; praktičnost; pršljenovi; rahitis; samodestruktivnost - samoubilačke misli; samopouzdanje; san - dubok i opuštajući; srčana aritmija; srce – jačanje; tiroidna žlezda – insuficijencija; treće oko; um – bistrina; vidovitost – buđenje; zubi – jačanje
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a zatim puni na suncu par sati.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Devica;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
grlena; srčana;
Kataloški broj  
1286; 1293; 1299; 1323; 1344; 1373; 1402; 1432; 1457; 1477; 1497; 1517; 1539; 1572;
Ametist Ametist
Ametist se smatra kamenom Sv. Valentina i verne ljubavi. Zaista Sv. Valentin je nosio prsten od ametista na kome je bio ugraviran lik Kupidona. Grci su verovali da je vrlo delotvoran kada je u pitanju pijanstvo – otuda i ime amehustos koje znači ne biti pijan. Bogatiji Grci, a kasnije i Rimljani, su pravili pehare za vino od ametista kako bi se zaštitili od prejakog uticaja vina. Legenda kaže da je Ametista, prelepa mlada devojka, privukla neprijatnu pažnju Bahusa, boga vina. Dijana, boginja lova, spasila je Ametistu tako što ju je pretvorila u svetlucavi kamen, rekavši da svako treba da se ponaša pristojno u njenoj prisutnosti.
Ametist je takođe kamen integriteta, koji su nosili egipatski vojnici u bitkama kako ne bi izgubili hrabrost u opasnim situacijama. U hrišćanskoj crkvi, ametist je kamen koji je simbolisao čistotu i često se povezivao sa biskupima koji su tradicionalno nosili prsten od ametista, naročito u Rimokatoličkoj crkvi.
Ametist je Budin kamen i popularan za izradu budističkih brojanica, naročito na Tibetu. U Severnoj Americi to je kamen za prizivanje kiše.
Ametist se često naziva kamenom koji sve leči i jedan je od najefikasnijih kristala za bilo koju vrstu lečenja. Deluje na ljude, životinje i biljke, a njime se mogu puniti drugi kristali koji se koriste u svrhu lečenja.
Naročito je od pomoći u slučajevima bolesti zavisnosti, uključujući alkoholizam i zavisnost od hrane. Kada se stavi na stomak ili jetru, ametist pomaže da se problemi u tim oblastima umire.
Ukoliko se nosi u toku sna ili se stavi ispod jastuka ametist štiti od insomnije i noćnih mora. Ublažava glavobolje ukoliko se stavi na bolno mesto i reguliše nivo šećera u krvi.
Ametist ublažava ljutnju i nestrpljenje, stoga je dobro imati ga na radnom mestu ili kod kuće gde se susrećete sa neprijatnim ili nadmenim gostima. Nezaobilazan je za relaksaciju i opuštanje.
Deca koja imaju noćne more mogu da koriste piramide ili sfere od ametista kao talisman. Njih bi trebalo ohrabriti da gledaju u kristal i da u isto vreme sporo dišu i zamisle da udišu ljubičastu svetlost.
Bolesne životinje mogu da piju vodu od ametista kako biste im dali energiju i kako bi umanjili hiperaktivnost. Ovo pomaže da se zaustavi preterano lajanje pasa ili opadanje perja sa ptica. Ametist takođe tera muve.
Ukoliko vam vaš dom ili radno mesto izgleda hladno ili tamno čak i za vreme letnjih dana, možda patite zbog postojanja izvora tamne energije ispod zgrade.
Postavite ametist pored bilo kog mesta gde se osećate neprijatno ili blizu prozora ili vrata. Takođe možete staviti sitno kamenje od ametista ispod tepiha kako bi apsorbovalo negativna zračenja zemje.
Ametist je prirodni zaštitnik od tehnoloških zagađivača kao što su telefoni koji neprestano zvone ili faksovi koji prave buku. Naročito je dobro postaviti ga na kompjuterski sto kako bi se izbeglo jako naprezanje očiju i uma.
Ametist zakopan u zemlju obnoviće kod biljaka energije koje su nestale zbog buke ili prejakog veštačkog osvetljenja.
Primena
Primena
 
Alkoholizam; Aura – zaštita; bes – smirenje; ćelije – regeneracija, obnavljanje; dehidratacija; depresija; digestivni trakt; edemi; egoizam – smanjivanje; narcizam; ekcemi; elektromagnetno zagađenje; emotivni bol – lečenje; epilepsija; glavobolja; halucinacije – sumanute ideje; histerija; hormoni – lučenje; regulisanje poremećaja; intuicija – razvijanje; karcinom – tumori; koncentracija; kosa – protiv opadanja; krv – čišćenje; krvni pritisak – visok; manija - opsesivno kompulzivni poremećaji; prisilne neuroze; masno tkivo; meditacija; memorija jačanje; mentalna ravnoteža; mentalna uznemirenost; mentalne sposobnosti; metarmorfoza – preobražaj; migrena, mir, smirivanje, smirenost, duhovni mir; misli – jasnoća; modrice; mržnja – otklanjanje; mudrost – duhovna; napetost – smirenje; negativne emocije – ublažavanje; nemir; nesanica – miran san; nesebičnost; neuralgije; nezadovoljstvo; opekotine; opuštanje – opuštenost; oticanje – disbalans tečnosti; pamćenje – brzina rasuđivanja; panika; plemenitost; podsticanje zdravih navika; polne bolesti; predrasude – oslobađanje; prelom; prihvatanje gubitka; problemi u školi i na poslu; psihički razvoj višeg mentala; ravnoteža svih tela; samopoštovanje; san dubok i opuštajući, sećanje na snove; smirenje emocija – relaksacija; spiritualnost – spiritualni rast; srce – jačanje; strah – smanjenje; strast – buđenje; timus; transformisanje negativne energije u pozitivnu; treće oko; trema – strepnja; tuberkuloza; tuga; seta – smanjenje; uho – gluvoća; um – relaksacija; vantelesna iskustva; vene – proširene; zakrčene; vene – bolovi; vidovitost – buđenje; vizija i otkrovenje; volja – jačanje; zaštita od vradžbina, zlih sila, crne magije, uroka; zaštita – uopšteno
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a zatim puni u posudi sa Gorskim kristalom (punjačem) par sati.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Ribe; Škorpija; Strelac; Vodolija;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
grlena; krunska;
Kataloški broj  
1285; 1288; 1289; 1290; 1292; 1300; 1324; 1345; 1374; 1403; 1433; 1458; 1478; 1498; 1518; 1573; 1707; 1734; 1744; 1752; 1821; 1831; 1851;
Apatit Apatit
Ime potiče od grčke reči apatao, koja znači "ja sam zabuna" jer se dugo pogrešno povezivao sa drugim kamenjem. Čvrstoća kamena ima vrednost 5 tako da se veoma lako može prepoznati "testom grebanja". Kamenje sa kojima se obično on meša je akvamarin i beril koji su tvrđi. Apatit nije bio poznat u drevnoj mitologiji, i njegova fascinantna tamno plava boja postala je poznata u moderna vremena (takođe se može naći u beloj, žutoj, zelenoj i narandžastoj boji).
Primena
Primena
 
Za apatit se kaže da pokreće rezerve energije za zdravo formiranje kostiju, ćelilja i zuba. Zato se koristi kod lečenja artroze, bolnih zglobova i slomljenih kostiju. Okalšava probleme sa očima, pojačava apetit i imunitet, smiruje nervnu napetost i grčeve. Poboljšava metabolizam, rad creva, rastvaranje masnih naslaga i pomaže kod odstranjivanja celulita. Apatit pojačava intuiciju tokom meditacije i može da stimuliše "sećanje na prethodne živote", i jača samopouzdanje. Razvija sposobnost predviđanja i pojačava kundalini energiju. Omogućava dobru komunikaciju sa okolinom,sposobnost izražavanja i smanjuje mucanje. Stimuliše kreativnost i intelektualne sposobnosti. Oslobađa od introvertnosti, omogućava otvorenost i osećaj lagodnosti u društvu. Olakšava tugu, apatiju, bes i smanjuje razdražljivost. Pomaže hiperaktivnoj i autističnoj deci. Neutrališe štetna elektromagnetna zračenja,a posebno štetna zračenja od podzemnih voda.
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a zatim puni na suncu par sati.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Blizanci; Ribe; Vodolija;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
grlena;
Kataloški broj  
1797;
Aventurin zeleni Aventurin zeleni
Poznat je kao kockarski kamen jer donosi sreću. Zeleni aventurin se često stavljao u vrećice kako bi se prizvala sreća ili novac.
Zeleni aventurin je dobar za oči; pojačava psihičku oštrinu i mentalnu percepciju, sposobnost da se razluči šta je relevantno, a šta ne. Umiruje anksioznost, napade panike i nepravilne srčane ritmove. Aventurin zeleni je kamen plodnosti i olakšava urinarne probleme.
Aventurin pomaže da se spreče nesreće nastale u brzini ili prilikom nepažnje. Povećava poslovne mogućnosti tako što vam daje veru u vaše sopstvene talente. Aventurin štiti Auru od psihičkih/psiholoških napada i iscrpljivanja koja čine emocionalni vampiri.
Aventurin pomaže deci da se ozbiljnije posvete školskim obavezama i pisanju. Dobar je za nespretne životinje koje žive u zatvorenom i ograđenom prostoru.
Aventurin može da pomogne da se dobiju odgovori ili vidi u budućnost. Takođe pojačava vidovitost.
Primena
Primena
 
Akne; alergije; Aura – čišćenje, bes – smirenje; bol; božanska svesnost; duhovni prosperitet; ekcemi; emotivna napetost – otklanjanje; emotivna uteha; emotivne blokade – uklanjanje; emotivni bol – lečenje; energetske blokade – otklanjanje; energija, jačanje protoka - podizanje energetskog nivoa; glatki energetski tokovi – poravnavanje čakri; holesterol; hrabrost; intuicija – razvijanje; karcinom – tumori; kardiovaskularni sistem; komunikacija – poboljšanje; koprivnjača; koža – čišćenje; krativnost; lišaj; lumbago; ljubav – bračna; manija, opsesivno kompulzivni poremećaji, prisilne neuroze; meditacija; melanholija – ublažavanje; mentalna ravnoteža; migrena; mir, smirivanje, smirenost, duhovni mir; misli – negativne, otklanjanje; moć; mucanje; mučnina, povraćanje; mudrost – duhovna; nadbubrežna žlezda; nemir; nesebičnost; obilje, bogatstvo, blagostanje; optimizam; ožiljci; perut; povećanje prihoda, poslovni uspeh; psorijaza; rak grla; razgrađivanje barijera, uklanjanje mentalnih blokada; reproduktivni organi; reuma; srce; srce – jačanje; sreća – postizanje osećanja sreće; stres; svrab; urogenitalni sistem; viši nivo svesnosti – Hristos u nama; vizuelizacija; zaštita od energetskog vampirizma; zglobovi – bolovi
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, dva puta mesečno, a zatim puni na suncu par sati.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Rak; Vaga; Vodolija;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
srčana;
Kataloški broj  
1301; 1325; 1346; 1375; 1404; 1434; 1459; 1479; 1499; 1519; 1540; 1574; 1782; 1852;
Azurit - Malahit Azurit - Malahit
Indijanci su verovali da je Azurit - Malahit kamen koji štiti zemlju: štiti prirodu, životinje i ljude, kao i da je božanska veza između neba i zemlje. Zahvaljujući svojoj duhovnoj vezi sa nebom, utiče na nastanak kiše. Zelena boja kamena predstavlja život na zemlji, dok plava simboliše život u vodi.
Azurit sa Malahitom kombinuje kvalitete oba kristala i snažan je provodnik energije. Ovo je meditacijski kamen koji oslobađa spiritualne vizije, jača sposobnost vizuelizacije i otvara treće oko. Na emotivnom nivou donosi duboko isceljenje, čisti drevne blokade i misaone modele. Smanjuje strah i briše tragove uznemirenosti, brige, pojačava strpljenje i disciplinuje život.
Primena
Primena
 
Odličan je čuvar jetre, žuči i žlezda sa unutrašnjim lučenjem. Ublažava oboljenja astme, želuca, posebno čira, probleme sa kamenom u žuči i bubrezima. Štiti od štetnih zračenja i tumora. Pomaže očuvanje lepog tena.
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se i puni u posudi sa Gorskim kristalom
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Jarac; Škorpija;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
čeona / treće oko; srčana;
Kataloški broj  
1758;
Bodži kamen (Mokui kamenovi) Bodži kamen (Mokui kamenovi)
Bodži kamenovi su legendarno kamenje iz Severne Amerike. Za njih se verovalo da dolaze iz srca planete. Više-manje, to su bili kamenovi koji se nisu regenerisali. Ono koje je okruglo i sferno sa glatkom površinom, identifikovano je kao žensko kamenje, a ono koje je glatko i sa diskom od grube površine kao muško. Ime Moqui na indijskom znači “verni pratilac”. Indijanci su naročito bili tajnoviti oko nalazišta ovog kamenja, čuvajući ga kao posebno blago. Indijanske porodice su čuvale par ovog kamenja kao zaštitu od zla i lažnih prijatelja.
Oni su snažni izvor energije, posebno ako se drže u paru, na primer u vašim rukama, tokom meditacije. Kada ih podignete energija kamenja se povećava i može da se prenese na druge. Oni mogu da izoštre vid i znanje o tome šta je ispravno i prirodno, pomažući vlasniku da postigne bolji unutrašnji mir i harmoniju.
Kada se upotrebljavaju u paru, kamenje može dati vlasniku jednu posebnu energiju na skoro natprirodni način. Ako ne obraćate pažnju na njih, onda će se oni vratiti u prašinu ili nestati potpuno.
Snažni uzemljujući kristali koji imaju snažnu zaštitnu ulogu i uspešno otklanjaju energetske blokade,usklađuju čakre i suptilna tela,krpe rupe u našoj Auri. Bodži kamen stimuliše tok energije kroz sve sisteme meridijana tela.
Odlično se slaže sa drugim kristalima i snažno pojačava njihova delovanja. Oslobađa telo bola i potpomaže regeneraciju tkiva (podmlađuje ćelije,kožu i organe), odstranjuje nesvestice i loša osećanja.Onome koga nosi donosi zadovoljstvo i sreću, i poželjno je da ih držite u rukama dok meditirate.
Koristan za biljke i useve,posebno ako su klonuli. Voli društvo drugih kristala,i ne voli da bude zatvoren u kutiju, ormane i fioke, i uvek se koriste u paru (muški i ženski kamen). Voli svež vazduh, i blago jutarnje ili večernje Sunce.
Primena
Primena
 
Jedan kamen stavite iznad glave, 2-3cm poviše krunske čakre. Drugi kamen stavite između nogu, 2-3cm ispod korenske čakre. Držati tako 5-10 minuta. Takođe, možete držati 5-10 minuta, muški kamen u jednoj, a ženski kamen u drugoj ruci.
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čistiti ga od nečistoća pomoću četkice za zube, a par nije potrebno nikada ni puniti ni prazniti, jer to čine međusobno.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Bik; Blizanci; Devica; Jarac; Lav; Ovan; Rak; Ribe; Škorpija; Strelac; Vaga; Vodolija;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
bazna / korenska; čeona / treće oko; grlena; krunska; sakralna; solarni pleksus; srčana; viša krunska; zemaljska;
Kataloški broj  
1792;
Čađavi kvarc Čađavi kvarc
Čuvar od svih oblika loše sreće. Zbog toga se tradicionalno pravio u obliku krsta i postavljao na zid iznad kreveta kako bi odagnao zlo.
Čađavi kvarc je odličan za nežno obnavljanje energije i optimizma nakon perioda bolesti ili depresije. Oslabiće sve energetske blokade u rukama, nadbubrežnoj žlezdi, pankreasu i bubrezima. Takoće pomaže kod problema sa kamenjem u bubrezima. Smanjuje anksioznost, oslobađa od psiho - seksualnih blokada i pomaže kod insomnije. Ovaj kamen otvara vašu kundalini energiju ukoliko ste vrlo umorni, pod stresom, nervno napeti i duhovno ispražnjeni. Koristite ga da usmerite direktnu sunčevu svetlost sa krunske čakre na vaše telo.
Čađavi kvarc štiti dom sa okućnicom i posao. Čuva od krađe i sudara automobila.
Ovo je dobar kamen za sprečavanje noćnih mora kod dece i smanjenje straha od mraka. Ublažava bolove kod starijih životinja, štiti noćne životinje.
Primena
Primena
 
Aura – čišćenje; Aura – jačanje; bes – smirenje; bol u leđima; bubrezi; celulit; čišćenje astralnog tela; depresija; droga; duhovni prosperitet; emotivna uteha; emotivne blokade – uklanjanje; emotivni šok; frustriranost; geopatogena zračenja; hiperaktivnost; hipoglikemija; inferiornost – osećaj niže vrednosti; istrajnost, upornost; karcinom, tumori; kičma; kompleks niže vrednosti – ublažavanje inferiornosti; komunikacija – poboljšanje; kontakt sa dubljim slojevima psihe; kostobolja; kreativnost; kukovi; lumbago; ljubomora – smanjenje; melanholija – ublažavanje; mišići – jačanje; misli, negativne – otklanjanje; molitva (energija molitve) – jačanje; mržnja – otklanjanje; mudrost; mudrost – duhovna; mudrost – intuitivna, unutrašnja; nadbubrežna žlezda; negativna astralna energija – raspršivanje; negativne emocije – ublažavanje; negativne energije – otklanjanje, raspršivanje; nesvestica – vertigo; noćne more; noge – umorne; obilje, bogatstvo, blagostanje; osećaj krivice – ublažavanje; ostvarivanje želja; pažnja – održanje; predmenstrualni ciklus (PMS) ; prostata; prožimanje fizičkog i duhovnog; psihička zaštita; psihičke blokade, barijere; psihičke traume; pušenje; rak grla; raspršivanje negativne energije; regulisanje telesne težine (gojaznost) ; reproduktivni organi; samodestruktivnost, samoubilačke misli; sida; strah – smanjenje; strers; suptilna tela – energizacija; šok; tanko crevo; testisi; transformisanje negativne energije u pozitivnu; tuga, seta – smanjenje; uspeh, želja za uspehom; uzemljenje; viši nivo svesnosti – Hristos u nama; zaštita – uopšteno; zglobovi – bolovi
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, dva puta mesečno, a zatim puni preko noći u posudi sa Gorskim kristalom.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Bik; Jarac; Vaga;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
krunska; sakralna;
Kataloški broj  
1284; 1287; 1303; 1327; 1436; 1461; 1481; 1501; 1521; 1599; 1609; 1619;
Čaroit Čaroit
Ovaj kamen prvi put je otkriven 1976. godine u reci Čaroit u Sibiru, po kojoj je i dobio ime. Čaorit se može podeliti na manje podgrupe pošto u svom sastavu ima mnogo različitih minerala i metala. Mongoli Čaroit koriste za izradu ukrasnih predmeta. U toku praznika kuvaju ga u čaju. Ovaj čaj piju svi članovi porodice u cilju ojačavanja porodičnih veza i zaštite od zla
Primena
Primena
 
Čaorit je kristal preobražaja i on olakšava nov početak. Njime se jača samopouzdanje i želja za akcijom. Pored ovih on ima i određena fizička svojstva. Štiti od štetnih zračenja apsorbujući ultravioletna i x zračenja. Jača imuni sistem. Oslobađa osećaja nesigurnosti, straha i od opsesivno kompulzivnih problema. Olakšava prihvatanje drugih, razvija entuzijazam i spontanost, smanjuje stres, brige i oslobađa od frustracija. Omogućava vizije uvida u prošle živote. Jača opažanje i olakšava brzo donošenje odluka.
U fizičkom smislu puni telo energijom pa je dobar za iscrpljene i rekonvalescente. Jača imuni sistem, reguliše krvni pritisak, ublažava grčeve i bolove. Dobar je za probleme sa prostatom, očima, srcem, pankreasom. Leči oštećenja jetre izazvana alkoholom, autizam i bipolarne poremećaje. Omogućava miran san.
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a zatim puni na suncu par sati.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Devica;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
čeona / treće oko; krunska;
Kataloški broj  
1798;
Ćilibar Ćilibar
Još od davnina se znalo da ćilibar privlači ostatke tesanog drveta i slamu. Persijko ime kahraba, "ono što privlači slamu", inspirisano je ovom njegovom naročitom osobinom. Grci su ga nazivali electron, što znači "sunce - zlato". Englesko ime amber potiče od arapskog al - 'anbar.
Ćilibar je fosilna smola crnogoričnog drveća koje je davno izumrlo . Ima snažnu vezu sa zemljom i po prirodi je kamen koji uzemljuje više energije. Čisti okruženje i čakre, apsorbuje negativne energije i pretvara ih u pozitivne, koje stimulišu telo da se samoisceljuje i izvuče bolest iz tela. Donosi stabilnost u životu i jača odlučnost i motivaciju za postizanje cilja, jača pamćenje i krativnost. Pomaže i pri savladavanju suicidnih i depresivnih sklonosti. Budi životnu radost i štiti od uroka.
Primena
Primena
 
Kada se nosi uz kožu ublažava sve vrste kožnih bolesti i alergija kao i psorijazu. Pomaže u slučaju koštanih oboljenja, reume, artritisa, artroze, bolova u leđima, u zglobovima, i nervima. Ublažava probleme astme, želuca, jetre, žuči, štitne žlezde, epilepsije, stimuliše metabolizam, jača srčani mišić, otklanja bol i pomaže začeće. Posebno je dobar za bebe i decu radi lakšeg izbijanja zubića i jačanja imunološkog sistema.
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Prazni se 2 x mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta a zatim se puni na suncu samo u jutarnjim ili predvečernjim satima.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Blizanci; Devica; Lav; Rak;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
solarni pleksus;
Kataloški broj  
1681; 1682; 1704; 1721; 1722; 1723; 1753;
Cirkon Cirkon
Od davnina crikon je znan kao "zumbul". Disk koji je Apolon bacio slučajno je ubio dečaka Hijacinta, a gde god se prosula njegova krv tu su iznikli plavi zumbuli. Tako je plavi cirkon postao poznat kao hijacint (hyacinth) . Cirkon je vrlo snažan kamen koji sjedinjuje sva eterična tela, i donosi mudrost i prosperitet onome ko ga nosi. On pomaže onome koji ga nosi da prevaziđe gubitke, leči mentalnu uznemirenost i pojačava zdrav razum. Oslobađa od predrasuda, melanholije, i kompleksa niže vrednosti.
Pomaže kod grčeva u jetri i žučnoj kesi. Umirujuće deluje na astmu i alergije i ima blagotvorno dejstvo na pluća i kod problema sa bronhijama, deluje na plućne infekcije i plućnu emboliju, ozbiljne prehlade i ostale probleme respiratornog trakta. Takođe deluje i na spazme u abdomenu uzrokovane problemima u radu creva i varenju. Stimuliše metabolizam i sprečava zadržavanje vode u tkivima, reguliše krvni pritisak koji je rezultat tog problema, antiseptičan je i smanjuje temperaturu. Uklanja bol, uključujući menstrualne bolove. Aktivira pancreas, slezinu i jetru.
Primena
Primena
 
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a zatim puni na suncu par sati.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Škorpija;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
bazna / korenska; sakralna;
Kataloški broj  
Citrin Citrin
Sve do 16. veka citrin je bio objedinjujući termin za svo žuto kamenje, uključujući i topaz. Nazvan sunčevim kamenom, verovalo se da on u sebi sadrži čistu sunčevu svetlost i da nikada ne apsorbuje ništa negativno. Kao Merkurov kamen, kamen boga glasnika, on u sebi sadrži čistu sunčevu jutarnju svetlost. Na njega se gledalo kao na trgovački kamen i bio je čuven po tome što je poboljšavao komunikaciju, povećavao prodaju i privlačio novac i posao. Citrin se postavljao u kasu ili stavljao sa računima, a sada se stavlja pored kompjutera.
Šireći radost u svakom aspektu vašeg života, citrin kaže da je vreme da jasno izložite vaše ideje i potrebe, naročito na poslu. Probajte nove aktivnosti i posetite nova mesta. Pronađite vreme da pokažete svoje talente.
Citrin je odličan za jetru, slezinu, bešiku i digestivni trakt. Smanjuje toksičnost u telu, oslobađa od bolova u leđima i ublažava alergije kože. On je efektan lek protiv depresije ili fobija, pomoćiće vam da bistro razmišljate.
Stavite citrin u sobu koja izgleda tamno, hladno i neprijatno. Citrin je odličan za radnike u oblasti medija i umetnosti.
Citrin pomaže deci i tinejdžerima da se osećaju voljenima i dobar je kod komplikovanih odnosa koji mogu da nastanu u starateljskim porodicama. Takođe pomaže da se otvore kanali za komunikaciju sa tinejdžerima.
Citrin pomaže kućnim ljubimcima, naročito životinjama koje su spasene, da se smeste u novo ili privremeno okruženje.
Pozitivna energija citrina tera tamu, noćne strahove i štiti od negativnih ljudi.
Citrin će vam pomoći da postanete intuitivniji i da vidite razliku između vaše anksioznosti i unutrašnjeg glasa koji vam savetuje da napravite pravi potez.
Citrin ne apsorbuje negativnosti, već ih transformiše u pozitivne energije. Zato je ovo kristal koji može da puni energijom i štiti vrlo dugo. Ovo čini da je citrin vrlo koristan kada se nalazite pod velikim pritiskom ili ste daleko od kuće i osećate se ranjivim.
Primena
Primena
 
Afte; alergije; anemija – malokrvnost; apetit – nedostatak; apsces; astma; aura – jačanje; bes – smirenje; bešika – jačanje; bubrezi; bubrezi – čišćenje; celulit; čišćenje ćelija, unutrašnjih organa i tkiva; dijabetes; donošenje odluka – odlučnost; duhovni prosperitet; egoizam – smanjivanje, narcizam; ekcemi; emotivna ravnoteža; emotivne traume – lečenje; gorušica, gastritis; herpes; holesterol; hormoni – lučenje, regulisanje poremećaja; hrabrost; imunitet; iscrpljenost, malaksalost, slabost organizma, jačanje životne energije i organizma; jedinstvo podsvesnog i svesnog uma; jetra; jetra – čišćenje; koža – čišćenje; kreativnost; krv – cirkulacija; krv – detoksikacija; krvni sudovi – zakrčenje; lep ten; lična duhovna snaga – jačanje; memorija – jačanje; menopauza – regulisanje; metabolizam – uravnoteženje; metabolizam, asimilacija minerala i vitamina; misli – čišćenje; mudrost; nadimanje; napetost, smirenje; negativna astralna energija – raspršivanje; negativne emocije – ublažavanje; negativne energije – otklanjanje, raspršivanje; nervni sistem – jačanje; nesanica –miran san; nesebičnost; obilje, bogatstvo, blagostanje; optimizam; opuštanje – opuštenost; pankreas; podmlađivanje; pohlepa; poremećaji ishrane; povećanje prihoda, poslovni uspeh; probava; problemi u školi i na poslu; prožimanje fizičkog i duhovnog; psorijaza; raspršivanje negativne energije; rehabilitacije posle bolesti; samodestruktivnost, samoubilačke misli; samopoštovanje; samopouzdanje; slezina; smirenje emocija, relaksacija; sreća – postizanje osećanja; strah – smanjenje; strah od odgovornosti – smanjenje; strah za opstanak (preživljavanje) – smanjenje; suptilna tela – energizacija; transformisanje negativne energije u pozitivnu; umor; urogenitalni sistem; uspeh, želja za uspehom; vernost; zaštita od negativnih misli i osećanja; zimogrožljivost; želudac – kiselina
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, dva puta mesečno, a zatim puni u posudi sa kamenčićima Hematita i Ametista (ostaviti preko noći).
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Blizanci; Devica; Lav; Vaga; Vodolija;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
solarni pleksus;
Kataloški broj  
1285; 1286; 1287; 1290; 1293; 1294; 1295; 1302; 1326; 1435; 1460; 1480; 1500; 1520; 1541; 1598; 1608; 1618; 1853;
Flint Flint
U kameno doba flint je bio osnovni materijal koji se koristio za izradu vrhova strela i noževa. Ovo je sve bilo često prinošeno bogovima u zahvalnost za uspešan lov. Flint je lako obraditi: kada se udari u tvrdu površinu dolazi do konkavnog preloma prilikom kog nastaju zaoštrene ivice. Flint stvara varnice kada se dva kamena udaraju jedan o drugi. Upotreba flinta kao alatke je napuštena kada je čovek počeo da upotrebljava metal. Indijanci u Meksiku i Sjedinjenim Državama još uvek prodaju prelepe strele napravljene od flinta.
Flint stimuliše zdravo funkcionisanje disajnih puteva i pluća. On pročišćava krv kroz bubrege i ojačava nervni sistem. Takođe, ublažava nervne poremećaje. Pomaže u lečenju problema sa ganglijama.
Flint ohrabruje poverenje u sebe, naročito kod starijih ljudi, osposobljava ih da vode aktivniji život. Takođe ima blagotvoran uticaj na psihu, pojačava samouverenost i ohrabruje individualizam. Kaže se da ako se stavi ispod jastuka sprečava pojavu noćnih mora.
Primena
Primena
 
Alergije; Aura – čišćenje; bubrezi; creva – pravilni rad; detoksikacija, trovanje; emotivna ravnoteža; glavobolja; hrabrost; jetra – čišćenje; krv – cirkulacija; mentalna jasnoća; mentalna snaga; misli, negativne – otklanjanje; noćne more; oči – problemi (peckanje, problemi na mrežnjači) ; treće oko; uzemljenje; zaštita od negativnih misli i osećanja; zaštita od vradžbina, zlih sila, crne magije, uroka; želudac – bolovi
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a zatim se puni par sati na suncu.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Rak; Škorpija;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
čeona / treće oko; grlena;
Kataloški broj  
1542;
Fluorit Fluorit
Fluorit predstavlja mističke moći koje su povezane sa višim planovima. On je pojačivač, naročito u svojoj prirodnoj formi piramide i sadrži lekovitu svetlost i kanalisanu mudrost naprednih učitelja koji žive u višim sferama.
Fluorit će smanjiti nivo tenzije u kući i na poslu i apsorbovati negativnosti i paniku. Fluorit će pomoći da se lakše uči i razvija koncentracija. Nosite ga sa sobom na bilo koji sastanak vezan za istragu koja je vezana za vas.
Fluorit vrlo dobro deluje na hiperaktivnu decu i smiruje ih. Pomaže i da se pas ponaša poslušno kada se nalazi na javnim mestima.
Primena
Primena
 
Alkoholizam; artritis; Aura – čišćenje; Aura – stabilizacija; bore; bubrezi; ćelije – regeneracija, obnavljanje; duhovni uvidi; egoizam – smanjvanje, narcizam; elektromagnetno zagađenje; emotivna inteligencija; grip; harmoničan rad čakri; harmonija intelekta sa duhom; herpes; holesterol; intuicija – razvijanje; jetra; karcinom, tumori; kičma; koncentracija; koža – uopšteno; krvni sudovi – jačanje; krvni sudovi – zakrčenje; memorija – jačanje; mentalne sposobnosti; metafizičke sposobnosti; misli, neželjene, prisilne; mudrost – duhovna; mudrost - intuitivna, unutrašnja; osteoporoza; pamćenje, brzina rasuđivanja; panika; paradentopatija; početni poremećaji ćelija, zaštita od karcinoma i tumora; prehlada; prelomi; prožimanje fizičkog i duhovnog; psorijaza; ravnoteža srca i uma; samopouzdanje; seksualna moć (nagon) – pojačavanje; senilnost, zaboravnost; sinusi; skeletni sistem; slezina; spiritualnost, spiritualni rast; stabilizacija duhovnog razvoja; strah od odgovornosti – smanjenje; strah od umiranja – smanjenje; um smirenje – psihičko smirenje; uzemljenje; uzemljenje spiritualnih energija u fizičko telo; veza sa duhom; virusi, bakterije; volja – jačanje; zaštita – uopšteno; zubi – jačanje; zubobolja
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se pod mlazom mlake vode dva puta mesečno oko 5 minuta, a zatim puni na suncu par sati.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Blizanci; Ribe; Vodolija;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
čeona / treće oko; srčana;
Kataloški broj  
1285; 1304; 1328; 1347; 1376; 1405; 1437; 1462; 1482; 1502; 1522; 1754;
Gorski kristal Gorski kristal
Prema legendi, Herkul je bacio kristal istine sa Olimpa i on se razdrobio u milione komada koje mi danas nalazimo kao Gorski kristal.
Gorski kristal je kamen sunca, zdravlja, blagostanja i sreće.
Gorski kristal se može upotrebljavati za najraznovrsnija lečenja, napajanje energijom ili čišćenje. Gorski kristal je u svojoj formi čista jang energija. Gorski kristal apsorbuje sunčevu energiju i životnu silu koja se nalazi u cveću, drveću i ostalim biljkama i može da prizove božansku svetlost. On će skladištiti svu ovu energiju koja će biti oslobođena u toku lečenja.
Kristal koji se nalazi u centru sobe doprinosi da ljudi žive i rade zajedno u harmoniji. On stvara osećaj optimizma i čini da drugi postanu prijemčivi za inovacije ukoliko su po prirodi pesimistični i zatvoreni za nove ideje. Gorski kristal ima snažno protivdejstvo kada je u pitanju jako osvetljenje na poslu i oživeće dom koji je uvek mračan, čak i u leto.
Gorski kristal služi kao lični vodič, talisman i izvor svetlosti i nade.
Stavite Gorski kristal ispod mesta gde spavaju starije životinje kako bi one imale više snage i bile zdravije.
Gorski kristal će apsorbovati negativnosti iz atmosfere i transformisaće ih u pozitivna osećanja.
Čak i najmanji deo gorskog kristala će poslati lekovite vibracije planeti i pomoći će da se stvori društvo zasnovano na toleranciji. Zakopajte mali kamen gosrskog kristala u zemlju da regeneriše otpadne materije i pomogne da se životinjski svet vrati na to mesto.
Primena
Primena
 
Apetit – nedostatak; Aura – čišćenje; Aura – jačanje; balansiranje energije; božanska svesnost; buđenje Božanskih talenata; creva – pravilan rad; crvenilo; čišćenje meridijana i nadija; detoksikacija, trovanje; dijareja; duhovni uvidi; edemi; emocije – dovođenje pod kontrolu volje, smirenje; emocionalno samoisceljivanje; emotivna napetost – otklanjanje; emotivna ravnoteža; emotivne blokade, otklanjanje; emotivne traume (lečenje) ; endokrini sistem; fizička snaga, jačanje; fizičko telo – aktiviranje; glasne žice – laringitis; grip; grlo; groznica; harmonija fizičkog i duhovnog; hipofiza; holesterol; hrabrost; imunitet; infarkt; kandida; karijes; klimaks; komunikacija – poboljšanje; koža – omekšavanje; kreativnost; krv – koagulacija; krvni pritisak – visok; krvni sudovi – jačanje; krvni sudovi – zakrčenje; ligamenti; masno tkivo; meditacija; mentalna retardiranost, mongoloidnost; mir, smirivanje, smirenost, duhovni mir; molitva - energija molitve - jačanje; mozak – prokrvljenost; moždani udar; mučnina, povraćanje; mudrost – duhovna; nervni sistem, motorika - otklanjanje blokada; nesvestica (vertigo) ; opekotine; osipi; oštećenja mozga zbog nedostatka kiseonika ili infekcije; oticanje – disbalans tečnosti; otvaranje srca; paradentopatija; paraliza; percepcija viših duhovnih nivoa; pinealna žlezda; početni poremećaji ćelija, zaštita od karcinoma i tumora; podsticanje zdravih navika; pojačavanje energijje drugih kristala; pojačavanje energije lekovitog bilja; prihvatanje gubitaka; probava; promuklost; prosvetljenje; prožimanje fizičkog i duhovnog; pršljenovi; pubertet; ravnoteža svih organa u fizičkom telu; ruke – otečene; samoisceljivanje Božanskim energijama; samoisceljivanje na duhovnom nivou; samopoštovanje; samosvesnost; sida; slezina; snabdevanje kiseonikom; spiritualnost, spiritualni rast; srce; stabilizacija duhovnog razvoja; strah – smanjenje; suptilna tela – energizacija; štucanje; tiroidna žlezda – insuficijencija; tuberkuloza; um, smirenje – psihičko smirenje; upala srednjeg uha; vidovitost – buđenje; virusi, bakterije; viši novo svesnosti – Hristos u nama; viši psihički talenti, sposobnosti; zaštita, uopšteno; zauške; znojenje
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, dva puta mesečno, a zatim puni na suncu par sati.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Jarac; Lav; Ovan; Rak;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
bazna / korenska; čeona / treće oko; grlena; krunska; sakralna; solarni pleksus; srčana; viša krunska; zemaljska;
Kataloški broj  
1305; 1329; 1348; 1377; 1406; 1438; 1463; 1483; 1503; 1523; 1543; 1692; 1705; 1732; 1742; 1771; 1791; 1801; 1811; 1854;
Granat Granat
Prema mitu, granat je osvetljavao Nojevu barku danju i noću za vreme kiša i crnih oblaka. Njega su nosili krstaši, koji su verovali da će im on osvetljavati put do kuće. U srednjem veku almadinski granat je korišćen u nakitu, kao i u crkvama i prozorima hramova.
Granat je kamen koji štiti od lopova koji nameravaju da ukradu vaše dragocenosti, ideje ili uspeh na poslu. On pomaže da se prevaziđu blokade kod pisaca, kao i nedostatak ideja na bilo kom polju rada.
Granat tradicionalno štiti i čuva decu kada idu na plivanje ili su blizu vode. Koristite granat ukoliko životinja nije srećna zato što ostaje u kući dok njeni vlasnici odlaze na posao.
Fokusirajte se na granat da dobijete ono što strasno želite: posao ili kreativnu avanturu. Nosite jedan kao psihički štit na mestima prepunim ljudi ili kada ste ranjivi.
Granat je kamen koji puni energijom i regeneriše. Probudiće ono što je dugo uspavano u vama. Doneće ponovo strast i umetnost uživanja. Pojačava plodnost i potenciju, razvija strast i hedonizam. Štiti od spoljašnjih opasnosti i nosi se kao zaštitni talisman. Dobro je imati ga u kriznim vremenima, kada se čini da nemate izlaza.
Granat pojačava dejstvo drugih kristala i čisti negativnu energiju iz čakri. Pomaže vam da napustite stare i beskorisne ideje i modele ponašanja. Otklanja inhibicije i tabue i daje samopouzdanje. Razvija intuiciju i omogućava potpuno sagledavanje samog sebe i drugih ljudi.
Primena
Primena
 
Anemija, malokrvnost; apsces; artritis; Aura – jačanje; blokade na fizičkom nivou; Božanska svesnost; čišćenje ćelija, unutrašnjih organa i tkiva; čišćenje meridijana i nadija; emocionalno samoisceljivanje; emotivna uteha; emotivni problemi; energija, jačanje protoka - podizanje energetskog nivoa; fizička snaga, jačanje; fizičko telo – aktiviranje; herpes; impotencija; infektivne bolesti, infekcije; iscrpljenost, malaksalost, slabost organizma, jačanje životne energije i organizma; istrajnost, upornost; jetra – čišćenje; jetra – ciroza, rak; krvni pritisak – nizak; krvni pritisak – normalizacija; krvni sudovi – zakrčenje; lenjost, tromost; leukemija; ljubav – jačanje osećanja; meditacija; metabolizam - uravnoteženje; neplodnost; nesvestica (vertigo) ; noge – hladne; noge – umorne; polne bolesti; predmenstrualni ciklus (PMS) ; prelomi; prijateljstvo; rast; rehabilitacija posle bolesti; reproduktivni organi; reuma; samoisceljivanje Božanskim energijama; samopouzdanje; seksualna moć (nagon) – pojačavanje; snaga – vraćanje; srce; stabilizacija duhovnog razvoja; strast – buđenje; suptilna tela – energizacija; trema, strepnja; um – relaksacija; umor; uspeh, želja za uspehom; vera; vernost; volja jačanje; zaštita od negativnih misli i osećanja; zimogrožljivost; ženske bolesti
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, četiri puta mesečno, a zatim puni na suncu oko 15 minuta.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Lav; Ovan; Škorpija;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
bazna / korenska;
Kataloški broj  
1306; 1439; 1588; 1600; 1610; 1620; 1634; 1646; 1658; 1670;
Granat - Hesonit Granat - Hesonit
Pored opštih svojstava Granata, Hesonit ima i dodatna svojstva: daje samopoštovanje, otklanja osećaj krivice i inferiornosti. Podržava traženje novih izazova. Otvara intuiciju i natčulne sposobnosti. Kada se koristi za vantelesna putovanja nosi vas na vaše odredište.
Primena
Primena
 
Reguliše proizvodnju hormona, leči neplodnost i impotenciju, leči organe čula mirisa i odvlači negatine uticaje koji utiču loše na zdravlje.
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se pod mlazom mlake vode oko 5 minuta , 2 x mesečno a zatim se puni na suncu oko 15 minuta.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Ovan; Škorpija;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
bazna / korenska;
Kataloški broj  
1755;
Heliotrop (krvavi kamen) Heliotrop (krvavi kamen)
Krvavi kamen je dobio svoje ime po mitu koji kaže da je Hristova krv pala na zeleni jaspis. Krvavi kamen su koristili Vavilonjani za proricanje, a Egipćani kako bi na magičan način pobedili svoje neprijatelje. Kao boginja majka među kamenovima, povezivan je sa slikama majke i deteta kao što su boginja Izis i Horus.
Krvavi kamen je prvenstveno čistač krvi i čitavog sistema. Naročito se preporučuje za probleme sa jetrom, bubrezima, koštanom srži i crevima, i pomoćiće vam da izdržite do kraja kada se radi o primenjivanju programa za detoksikaciju ili dijetu. Kao izvrstan ženski kamen krvavi kamen opušta kada su u pitanju menstrualni simptomi i simptomi menopauze, i pomaže ženama da sačuvaju svoju snagu u toku porođaja.
Koristan je kada ste izloženi mobingu, emocionalnim li fizičkim problemima.
Krvavi kamen takođe privlači novac. Dobar je za sve one koji žele da pobede na sportskim takmičenjima.
Primena
Primena
 
Agresivnost; anemija – malokrvnost; bubrezi, kolike; ciste na unutrašnjim organima; čišćenje ćelija, unutrašnjih organa i tkiva; detoksikacija, trovanje; disajni putevi, otežano disanje, gušenje, začepljenje nosa; donošenje odluka, odlučnost; elektromagnetno zagađenje; geopatogena zračenja; giht; gorušica, gastritis; harmonija – emocionalna; hemoroidi; hepatitis (žutica) ; hrabrost; imunitet; infektivne bolesti, infekcije; integrisanje suprotnosti naše prirode; intuicija – razvijanje; kreativnost; krv, cirkulacija; krv, krvotok; krvni sudovi – jačanje; leukemija; limfni sistem, čišćenje; materica; mentalna ravnoteža; mišići – grčevi; mistične vizije, mistična iskustva; negativna astralna energija – raspršivanje; negativne energije – otklanjanje, raspršivanje; nesanica, miran san; nesebičnost; nestrpljenje; noćno mokrenje – nekontrolisano; noge – otečenost; oticanje – disbalans tečnosti; rane – gnoj; raspršivanje negativne energije; ruke – otečene; samopoštovanje; samopouzdanje; sećanje na snove; srce – jačanje; srž – oboljenje; stres; svesnost sadašnjeg trenutka, ovde i sada; tanko crevo; um – bistrina; um smirenje – psihičko smirenje; upale; uzemljenje; zaštita od vradžbina, zlih sila, crne magije, uroka; zaštita – uopšteno; želudac, kiselina; žuč
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, posle svake upotrebe, a zatim puni na suncu par sati.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Devica; Lav; Vaga; Vodolija;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
solarni pleksus; srčana;
Kataloški broj  
1544;
Hematit Hematit
Ispolirani hematit se koristio kao magično ogledalo, koje je trebalo da ima moć da reflektuje crnu magičnu negativnost. U Drevnom Egiptu koristio se u magiji kao zaštitna amajlija. Takođe, hematit su koristili za lečenje bolesti krvi. Rimski vojnici su utrljavali na telo crveni puder koji se dobijao od kamena kako bi ih taj prah učinio nepovredivima.
Hematit je jedan od najmoćnijih kamenova za samoizlečenje. Ukoliko se stavi na bolno mesto ili čakru solarnog pleksusa, ukloniće bol, bolest i slabost mišića, smanjiće krvni pritisak ili puls. Kao kamen za uravnoteženje koristan je kod jakih mesečnih krvarenja.
Poznat kao kamen advokata, hematit će vam pomoći u svim zakonskim začkoljicama ili slučajevima u kojima je prisutna nepravda. Takođe uklanja iracionalne strahove i pomaže vam da izbegnete da postanete suviše emocionalno uključeni u probleme drugih. Hematit pomaže da se prevaziđe strah od letenja. Odličan je za meditaciju.
Primena
Primena
 
Anemija – malokrvnost; Aura – stabilizacija; ćelije – formiranje; droga; emotivna ravnoteža; hemoroidi; jetra – čišćenje; kičma; koncentracija; krv – detoksikacija; krv – krvotok; leukemija; ljubav – jačanje osećanja; meditacija; memorija, jačanje; mentalna jasnoća; mentalna ravnoteža; mir, smirivanje, smirenost, duhovni mir; mišići – grčevi; noge otečenost; nos – krvarenje; oticanje – disbalans tečnosti; prekognacija, proricanje; pršljenovi; pušenje; rahitis; rane – zeceljivanje; regeneracija tkiva; samonametnute prepreke; snabdevanje kiseonikom; stabilizacija duhovnog razvoja; stres; uzemljenje; uzemljenje spiritualnih energija u fizičko telo; vidovitost, buđenje; volja – jačanje; zaštita od negativnih misli i osećanja; zaštita – uopšteno
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se i puni u posudi sa Gorskim kristalom (ostaviti preko noći). Hematit treba nositi uvek u kombinaciji sa drugim kristalom.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Jarac; Ovan; Škorpija; Vaga;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
bazna / korenska;
Kataloški broj  
1349; 1378; 1407; 1545; 1581; 1589; 1627; 1635; 1647; 1659; 1671;
Hrizokola Hrizokola
Hiljadama godina hrizokola je širom sveta bila kamen izmirenja i umirenja. Stari Egipćani su ga zvali kamenom mudrosti, jer su oni koji su ga nosili donosili ispravne odluke, dok su u isto vreme bili zaštićeni od psiholoških povreda. Kaže se da nasilnici postaju osećajni i tolerantni. Ovo je razlog zbog kog je Kleopatra nosila hrizokolu gde god je išla.
Hrizokola simbolizuje psihološko i mentalno izmirenje. Podstiče mir, dobrotu i toleranciju i jača intuiciju.
Primena
Primena
 
Leči artritis, bolesti kostiju, grčeve mišića, digestivni trakt, čireve, bolesti krvi i probleme sa plućima. Detoksifikuje jetru, bubrege i creva. Povećava kapacitet pluća i disanja, regeneriše pankreas, reguliše insulin, leči infekcije grla i krajnika, jača tiroidnu žlezdu, snižava krvni pritisak, stišava opekotine i sprečava nastanak plikova. Kada se stavi na čelo hladi i smanjuje temperaturu. Pomaže kod PMS - a i menstrualnih problema. Takođe umiruje uzbuđenje nastalo od prevelike radosti. Preporučuje se da mala deca nose privezak od hrizokole na koži kako bi se time pospešilo formiranje kostiju i rast. Ovaj kamen ima blagotvorno dejstvo na decu. Takođe dobro utiče na psihu. Umanjuje stres i tenziju dok u isto vreme smanjuje ljutnju i mržnju.
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čistiti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a zatim puni preko noći u posudi sa kamenčićima Gorskog kristala ili Hematita.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Bik; Rak; Ribe; Vaga;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
čeona / treće oko; grlena;
Kataloški broj  
Hrizopras Hrizopras
U Srednjem veku hrizopras je bio graviran u obliku bika koji daje snagu i zaštitu onome koji ga nosi. Kaže se da je hrizopras pao sa drveta jabuke koje se nalazilo na nebu. Srednjevekovna mističarka Hildegard od Bingena preporučivala je hrizopras za pretvaranje ljutnje u blage reči i oproštenje.
Kao kamen proleća, hrizopras predstavlja promenu srca ili novu mogućnost za vas u situaciji kada sve izgleda beznadežno.
Dobar je za stomak i druge probleme vezane za digestivni trakt, perforaciju kože ili inficirana područja. Hrizopras će ispuniti um i duh optimizmom i daće podstrek za vraćanje u normalan život nakon bolesti ili očaja.
Otvorite prozor u bilo koje vreme u godini i postavite hrizopras blizu prozorskih krila. Ovo će vašem domu doneti prolećno čist duh i privućiće zdravlje, sreću i entuzijazam, kao i materijalno blagostanje. Hrizopras je na radnom mestu vrlo koristan za započinjanje novog posla ili projekta.
Odličan je u zaceljivanju rana nastalih u toku prve ljubavi. Takođe, pomaže deci koja se plaše poraza i koja proživljavaju veliki stres na ispitima.
Primena
Primena
 
Balansiranje energije u telu; balansiranje jin i jang energije; balansiranje mentalne energije; bešika – jačanje; emocionalno samoisceljivanje; glatki energetski tokovi – poravnavanje čakri; hrabrost; impotencija; istina; jajnici – normalan rad; komunikacija – poboljšanje; krvni pritisak – visok; ljubav – jačanje osećanja; ljubav prema sebi; meditacija; mentalna ravnoteža; molitva, energija molitve - jačanje; mucanje; mudrost; neplodnost; opraštanje sebi i drugima; prenos energije iz eteričkog u fizičko telo; prostata; reproduktivni organi; saučešće; seksualna moć (nagon) – pojačavanje; smirenje emocija – relaksacija; srce; srce –jačanje; sreća – postizanje, osećanje sreće; unutrašnje dete – isceljenje; uzemljenje spiritualnih energija u fizičko telo; zaštita od vradžbina, zlih sila, crne magije, uroka
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a zatim puni u posudi sa Gorskim kristalom preko noći.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Devica; Lav; Rak; Škorpija;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
srčana;
Kataloški broj  
1546;
Jaspis brečasti (Hematit - Jaspis) Jaspis brečasti (Hematit - Jaspis)
Jaspis brečasti nežno stimuliše, uzemljuje energiju i ispravlja nepravilne situacije. Rasvetljava problem pre nego što eskalira i dobar je za emotivno smirivanje. Stimulišući osnovne čakre, čisteći i stabilizujući Auru on vraća negativnost svom izvoru. Umiruje seksualnu agresivnost, podržava seksualnu kompatibilnost i poboljšava tantrički seks.
Primena
Primena
 
Bešika – jačanje; krvni sudovi – posekotine; nesanica – miran san
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, zatim puni na suncu par sati.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Devica; Ovan; Vaga;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
bazna / korenska;
Kataloški broj  
1350; 1379; 1408;
Jaspis cappuchino Jaspis cappuchino
Pored opštih svojstava Jaspisa, ovaj Kristal povećava mentalne moći i energiju Aure. Pospešuje funkcije creva i želuca, jača imuni sistem.
Primena
Primena
 
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a zatim puni na suncu par sati.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Ovan; Rak;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
solarni pleksus;
Kataloški broj  
Jaspis crveni Jaspis crveni
Jaspis je kamen ratnika. Po Tevtonskoj legendi, u korice Zigfildovog magičnog mača bio je umetnut jaspis crveni kako bi mu dao snagu.
Po tradiciji, jaspis crveni je bio jedan od najpopularnijih kristala za pravljenje pečata i amajlija, zato što je bio postojan i vrlo se lako gravirao. Marko Antonije je imao prsten – pečat kojim je prema romantičnoj legendi pečatio pisma koja je slao Kleopatri. Drevni Egipćani upotrebljavalil su jaspis crveni kao zaštitnu amajliju. Takođe je bio i simbol žene i plodnosti.
Jaspis u bilo kojoj boji, a naročito crvenoj ili narandžastoj ukazuje na to da možete da rešite bilo koji problem, a da ne budete agresivni u tome. Ukoliko se surotstavite nasilnicima ili predrasudama, suprotna strana će omekšati.
Crveni jaspis pomaže kod menstrualnih problema i problema prisutnih u menopauzi. On pomaže cirkulaciji i greje hladne i bolne zglobove i mišiće. Dobar je kod problema sa anemijom ili trovanjem krvi. Jaspis je koristan svima koji su bili u bolnici ili nakon dugog oporavka od bolesti, kao i onima koji su hronično depresivni. Koristite jaspis crveni kao kristal plodnosti nakon duge upotrebe kontraceptivnih sredstava.
Jaspis crveni vam pomaže da imate lep i miran san.
Jaspis crveni vam pomaže da ustanete iz kreveta u hladnim zimskim jutrima ili kada ste previše umorni da biste ustali. Pomaže vam da budete raspoloženi i usredsređeni na sve što vam dan donosi.
Dajte jaspis crveni starijoj deci i tinejdžerima kako biste im pomogli da se odupru predrasudama i zlobi vršnjaka i predominantnim učiteljima. Iako je prejak za malu decu, jaspis je vrlo dobar za borbu za prava hendikepirane dece.
Stimuliše plašljive životinje kao što su mačke koje brane svoju teritoriju od predatora. Jaspis crveni pomaže životinjama koje imaju mladunce da im se razvije osećaj materinstva, naročito ako u početku odbiju svoje mladunce.
Svi jaspisi, a naročito crveni kao najmoćniji, pruža zaštitu od fizičkih pretnji i psihičkih napada. Jaspis crveni će svu negativnu energiju vratiti onome ko je šalje.
Primena
Primena
 
Balansiranje jin i jang energije; bol; bol u leđima; creva – pravilan rad; debelo crevo – upala; detoksikacija – trovanje; digestivni trakt; dijareja; frigidnost; glatki energetski tokovi – poravnavanje čakri; groznica; hipoglikemija; imunitet; krvni sudovi – posekotine; lepota, gracioznost; materica; menstrualni bolovi; mentalna snaga; metabolizam, asimilacija minerala i vitamina; meteoropate, osetljivost na vremenske prilike; nadimanje; neplodnost; nesanica – miran san; nesigurnost; nos – krvarenje; prekognicija – proricanje; prenos energije iz eteričkog u fizičko telo; probava; psihičke traume; razumevanje jedinstva na božanski način; regulisanje telesne težine (gojaznost) ; saučešće; seksualna moć (nagon) – pojačavanje; starenje – usporavanje, vitalnost; šok; tanko crevo; upala srednjeg uha; viši nivo svesnosti – Hristos u nama; vizuelizacija; volja – jačanje; zaštita od nasilja na duhovnim putovanjima; zaštita od vradžbina, zlih sila, crne magije, uroka; zaštita putnika; zaštita uopšteno; zatvor; žlezde – podsticanje rada; žučna kesa – upala
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, zatim puni u posudi sa Gorskim kristalom (ostaviti preko noći).
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Devica; Jarac; Ovan; Vaga;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
bazna / korenska;
Kataloški broj  
1307; 1330; 1351; 1380; 1409; 1440; 1464; 1484; 1504; 1524; 1547; 1575; 1855;
Jaspis dalmatinac Jaspis dalmatinac
Jaspis dalmatinac čisti i puni energijom Auru. Takođe poboljšava stanje unutrašnjih organa.
Jaspis dalmatinac je kamen koji jača odanost porodici, razotkriva prave i lažne prijatelje. Ohrabruje timski rad u rivalskom okruženju. Odličan je za sve koji rade neposredno sa životinjama, naročito za veterinare, praktikante alternativne medicine ili one koji rade u oblasti zaštite životinja.
Jaspis dalmatinac će uticati na smanjenje straha kod dece od životinja. To je glavni kamen za pse i sve kućne ljubimce. Odličan je za jačanje efekta lekovitih biljnih i cvetnih esencija koje se koriste za lečenje životinja.
Primena
Primena
 
Kukovi; smirenje emocija – relaksacija
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlakom vodom oko 5 minuta, a zatim puni u posudi sa kamenčićima Gorskog kristala (ostaviti preko noći).
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Jarac; Vaga;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
bazna / korenska;
Kataloški broj  
1352; 1381; 1410;
Jaspis leopard Jaspis leopard
Kao šamanski kamen jaspis leopard je povezan sa mudrošću. Kristal je nošen kao ogrlica za putovanje na Onaj svet.
Jaspis leopard je kamen regeneracije: može da vam pomogne da izgledate i da se osećate mlađima i sa više energije ukoliko ga nosite sa sobom. Koristan je za sve probleme koje imate sa kožom, naročito sa virusnim infekcijama. Pomaže u borbi protiv infekcija i ubrzava zarastanje rana nastalih ujedima životinja i insekata. Ubrzava emocionalni oporavak nakon trauma ili nervnih slomova.
Jaspis leopard vam donosi ono što vam je potrebno, a ne ono što mislite da vam je potrebno. Ovaj kamen služi da se ponovo zapali ljubav koja je zakopana iza domaćih obaveza, karijere ili finansijskih problema.
Jaspis leopard pojačava veze između životinja i dece; kupite ga kada prvi put krenete da tražite kućnog ljubimca.
Primena
Primena
 
Išijas; mišići – upala; multipla - skleroza; nežnost; opuštanje – opuštenost; parkinsonova bolest; prenos energije iz eteričkog u fizičko telo; srce
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, zatim puni u na suncu par sati.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Lav; Ovan;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
srčana;
Kataloški broj  
1382; 1411; 1548;
Jaspis pejzažni Jaspis pejzažni
Iznosi na površinu skrivena osećanja krivice, zavisti, mržnje i ljubavi, i potisnute misli. Ovaj kristal daje osećaj proporcije i harmonije, donosi utehu i razgrađuje strah. Koristan je za smanjenje geopatogenog i svih drugih oblika štetnog zračenja. Olakšava duboku meditaciju, podstiče astralna putovanja i stimuliše donju zemaljsku čakru.
Poboljšava imuni sistem, čisti zagađenja i toksine iz tela, i pročišćava bubrege. Leči kožu i učvršćuje odluku da prestanete da pušite.
Primena
Primena
 
Harmonija – emocionalna; osećaj krivice – ublažavanje; pušenje
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, zatim se puni na suncu par sati.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Jarac; Ovan; Rak;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
čeona / treće oko; zemaljska;
Kataloški broj  
1353;
Jaspis zmijska koža Jaspis zmijska koža
Za jaspis zmijsku kožu se verovalo da uklanja zle duhove i štiti od ujeda zmija i paukova. Kaže se da štiti i ima umirujuće dejstvo stvarajući tako stabilnost i sigurnost. Za ovaj kamen se takođe govori da balansira psihička, emocionalna i intelektualna stanja. Jaspis privlači ono što je potrebno, a ne ono što se želi. Dobar je za one kojima je potrebno da razviju organizacione sposobnosti. Pomaže da se prevaziđu stanja depresije i stresa.
Jaspis zmijska koža je kamen za opuštanje. U fizičkom svetu jaspis je koristan kod problema sa jetrom, krvi, varenjem i žuči. Balansira jin i jang energiju. Pojačava čulo mirisa i opušta nerve.
Primena
Primena
 
Detoksikacija – trovanje; mišići – upala
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, zatim se puni na suncu par sati.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Lav; Ovan;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
krunska;
Kataloški broj  
1354; 1383; 1412;
Jaspis žuti Jaspis žuti
Ovi jaspisi obojeni zemljanim bojama su u moderan svet došli preko domorodaca kao ikone svesnosti zemlje i međusobne povezanosti sa svim živim.
Jaspis žuti pomaže digestivnom sistemu, naročito jetri, žučnoj kesi i debelom crevu. Ublažava posledice mučnine, netolerancije na masnoće, hroničnih problema sa lošim varenjem i nadutosti nakon jela.
Koristite braon ili kamenje boje peska kako biste se zaštitili i očistili telo od toksina i nečistoća koje dolaze iz spoljašnje sredine, naročito ako živite u gradu. Koristan je za rešavanje problema sa ravnotežom i hroničnim bolovima u leđima. Jaspis će povećati svesnost o tome kako zemlja funkcioniše.
Jaspis žuti štiti od zlobnih komšija ili kolega na poslu. Stavite ga bllizu vašeg radnog mesta, kako biste sprečili druge da vas ogovaraju dok ste odsutni. Koristite braon jaspis da poboljšate vaše sposobnosti. Dobar je za otpočinjanje novog posla i držaće vas na pravom putu u slučajevima kada treba da završite započeti posao bez grešaka.
Jaspis žuti smanjuje rivalstvo među decom u porodici i štiti osetljivu decu od ljubomore. Jaspis pomaže životinjama da se u vrlo toplim danima osećaju prijatno.
Primena
Primena
 
Bešika, jačanje; celulit; gorušica, gastritis; mučnina, povraćanje; želudac – bolovi; želudac – kiselina; žuč; žučna kesa – kamen; žučna kesa – upala
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, zatim puni na suncu par sati.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Ribe; Vodolija;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
solarni pleksus;
Kataloški broj  
1549;
Kalcedon oranž Kalcedon oranž
Ime potiče od grada Kalcedona na Bosforu, gde je pronađen. Kalcedon je nekada bio veoma popularan kao ukrasni kamen. Na njemu su se gravirali motivi bogova (vazduha i vode), boginja i vodenih duhova. Razlog za to bio je što se Kalcedon povezivao sa vremenskim prilikama i verovalo se da pomaže u nevoljama koje nastanu kao posledica loših vremenskih uslova. Kaže se da je grčki orator Demosten (384-322. pre nove ere), stavljao parče Kalcedona u svoja usta kada je vežbao govorenje stojeći na obali pored morskih šumova koje su proizvodili talasi. Na Tibetu on simboliše čistotu lotusa i internalizaciju suštine.
Primena
Primena
 
Pored opštih svojstava Kalcedona, ova vrsta jača i štiti Auru, pomaže kod opsesivno-kompulsivnih poremećaja, smiruje kod uznemirenosti, pomaže kod nesigurnosti pri donošenju odluka na poslu i u školi, podstiče kreativnost. U fizičkom smislu pomaže, kod problema sa bešikom (posebno kod upale), slezinom, bubrezima, žučnom kesom, celulitom, reguliše metabolizam, varenje i probavu, otklanja upale, normalizuje rad creva i pomaže kod problema sa zatvorom, harmonizuje lučenje hormona, čisti jetru i smiruje upalu, zaceljuje posekotine krvnih sudova.
Čakra na koju se stavlja: grlena.
Ni u kom slučaju kamen ne bi smeo da se koristi u kombinaciji sa azuritom pošto ova dva kamena u sadejstvu mogu da proizvedu prejaku energiju.
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Kalcedon bi trebalo čistiti dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, i puniti preko noći u posudi sa Ametistom.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Rak; Strelac;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
grlena;
Kataloški broj  
Kalcedon plavi Kalcedon plavi
Ime potiče od grada Kalcedona na Bosforu, gde je pronađen. Kalcedon je nekada bio veoma popularan kao ukrasni kamen. Na njemu su se gravirali motivi bogova (vazduha i vode) , boginja i vodenih duhova. Razlog za to bio je što se kalcedon povezivao sa vremenskim prilikama i verovalo se da pomaže u nevoljama koje nastanu kao posledica loših vremenskih uslova. Kaže se da je grčki orator Demosten (384 - 322. pre nove ere) , stavljao parče kalcedona u svoja usta kada je vežbao govorenje stojeći na obali pored morskih šumova koje su proizvodili talasi. Na Tibetu on simboliše čistotu lotusa i internalizaciju suštine.
Primena
Primena
 
Ovo je najbolji kamen za probleme sa vratom, krajnicima, promuklosti i glasnim žicama. Štiti od groznica i svih oblika zapaljenja i gnojnih ranaPodstiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca i funkciju koštane srži. Pojačava materinski instikt, pomaže kod dojenja, poboljšava apsorpciju minerala i otklanja mineralne naslage u venama. Pomaže kod problema sa očima, žučnom kesom, kostima i slezinom. Poboljšava imuni sistem, stimuliše rad limfe, otklanja edeme i upale svih vrsta, snižava temperaturu i krvni pritisak. Leči pluća i čisti respiratorni sistem od posledica pušenja. Psihološki problemi vezani za manjak samopouzdanja i noćne more nestaju, upotrebom ovog kamenaSimbol je za mirnoću i staloženost. Umanjuje efekte demencije i senilnosti.
Čakra na koju se stavlja: grlena. Ni u kom slučaju kamen ne bi smeo da se koristi u kombinaciji sa azuritom pošto ova dva kamena u sadejstvu mogu da proizvedu prejaku energiju.
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Kalcedon bi trebalo čistiti dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, i puniti preko noći u posudi sa Ametistom.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Rak; Strelac;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
Kataloški broj  
Kalcit Kalcit
Odličan pročišćivač negativne energije iz prostora, pobeđuje lenjost, smiruje um, uči razboritosti, razvija uvide, poboljšava memoriju, daje sposobnost da se ideje sprovode u delo, otklanja stres, jača poverenje u samog sebe, koristi se za meditaciju.
Primena
Primena
 
Razlaže kalcifikaciju, jača skelet i zglobove, potpomaže apsorpciju kalcijuma u kostima. Odličan je za probavne problem sa crevima, jača imunitet, čisti kožu, stimuliše koagulaciju krvi, potpomaže rast kod male dece, zaceljuje rane.
Čakra na koju se stavlja: na različite čakre zavisno od boje.
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a zatim puni u posudi sa Gorskim kristalom.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Blizanci; Ribe;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
Kataloški broj  
Kalcit crveni Kalcit crveni
Pored opštih svojstava Kalcita, ovaj kristal pojačava energiju i emocije, razgrađuje blokade, otklanja strah.
Primena
Primena
 
Leči opstipaciju (zatvor) , problem sa donjim ekstremitetima a posebno sa kukovima i zglobovima.
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a zatim puni u posudi sa Gorskim kristalom.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Lav; Ovan; Vaga;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
srčana;
Kataloški broj  
Kalcit oranž Kalcit oranž
Za kalcit oranž se kaže da je bačen iz kočija baltičke boginje Sunca, Saule, dok je svoje kočije vozila po nebu i tako je počelo njeno dugo putovanje u borbi protiv tame na dan zimske kratkodnevice (21, decembar na severnoj hemisferi) .
Kalcit oranž vrlo suptilno deluje na kamenje u žuči ili bilo koji problem sa jetrom ili slezinom i najverovatnije je najbolji kamen za pomoć kod ublažavanja bolova usled napada kamena u žuči. Takođe je koristan u slučajevima seksualne disfunkcije ili strahova i za lečenje mentalnih ožiljaka koji su nastali usled seksualnog napada i zlostavljanja. Kalcit pomaže da se izbalansiraju ženski hormoni i umanje bolovi u mišićima.
Stvorite toplu atmosferu kod kuće tako što ćete staviti kalcit na mesta gde se sedi. Na poslu ga koristite da probijete led kada dodju nove kolege i stvorite opuštenu atmosferu.
Kalcit oranž čini da se deca osećaju sigurnijima u svetu koji izgleda veoma zastrašujuće. Koristite ih u blizini kokošaka, pataka i zečeva (koje čuvate kao kućne ljubimce) kako biste im pomogli da se odomaće.
Primena
Primena
 
Bešika – jačanje; fizičko telo – rast; kosa, nokti – opšte; krvni sudovi – posekotine; mišići – jačanje; prelomi; rast; skeletni sitstem; testisi; um, smirenje – psihičko; zglobovi – bolovi; zubi, jačanje
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode, oko 5 minuta, a zatim puni u posudi sa Gorskim kristalom (punjačem) preko noći.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Blizanci; Lav; Ovan; Vaga;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
sakralna; solarni pleksus;
Kataloški broj  
1551;
Kalcit plavi Kalcit plavi
Pored opštih svojstava Kalcita, ovaj kristal donosi inspiraciju i kreativnost, razvija pozitivnu komunikaciju između ljudi, obezbeđuje smirujuće opuštanje i miran san.
Primena
Primena
 
Oslobađa nas bolova svih vrsta, snižava krvni pritisak, jača srce, opušta nerve i otklanja anksioznost, zaustavlja štucanje, otklanja zubobolju, podstiče metabolizam, ubrzava zarastanje tkiva i kostiju, leči reumu.
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a zatim puni u posudi s a Gorskim kristalom.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Ribe; Škorpija;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
grlena;
Kataloški broj  
Kalcit zeleni Kalcit zeleni
Pored opštih svojstava Kalcita, ovaj kristal je mentalni iscelitelj, stišava ljutnju i preterana uzbuđenja, vraća umu ravnotežu,budi ljubav prema bližnjem, unosi radost i srdačnost u naše živote.
Primena
Primena
 
Ovaj kristal jača imuni sistem i oslobađa telo bakterijskih infekcija. Pomaže kod problema skraćenih ligamenata, mišića, smiruje artritis, smiruje groznicu i sve upale. Lekovito deluje na kožu, kosti, štiti srce od infarkta i čuva nas od preniskog pritiska.
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a zatim puni u posudi sa Gorskim kristalom.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Rak; Strelac; Vaga;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
srčana;
Kataloški broj  
Karneol Karneol
Karneol se koristio u magiji koja je praktikovana u Drevnom Egiptu kao zaštita od živih i mrtvih. Oko Horusa je bilo od karneola i verovalo se da štiti od zlih očiju. U doba Rimskog carstva koristio se kao simbol hrabrosti i on se gravirao u obliku lava ili je na njemu bio oslikan veliki vojskovođa.
Karneol zagreva i čisti krv i bubrege, stimuliše zdrav apetit i pojačava fizičku snagu. Ovo je kamen za plodnost i potenciju, oslobađa od menstrualnih bolova i simptoma menopauze i pomaže da se prevaziđu seksualni strahovi koji sprečavaju nastanak orgazma. Karneol oslobađa od zavisnosti svih vrsta. Takođe ublažava artritis, naročito kod muškaraca (za žene je delotvorniji crveni koral) .
Karneol donosi blagostanje u svakom pogledu u domove i porodice. Pomaže kod donošenja odluka. Na ovaj kamen se tradicionalno gledalo kao na zaštitnika od požara, oluja i zlobe svih vrsta. Kamen staviti pored ulaznih vrata, u garažu ili na radni sto kako bi zračio pozitivnost. Karneol definiše i jača vaš identitet, tako da vaše pravo "Ja" zrači iz vas bez bojazni ili potrebe da se prilagodite očekivanjima drugih. Otklanja tremu i paniku.
Karneol inspiriše hrabrost bez agresivnosti, i deluje kao balanser kod osetljive dece i tinejdžera. Karneol takođe ohrabruje plašljive životinje da naprave kontakt sa ljudima.
Primena
Primena
 
Anemija, malokrvnost; bes – smirenje; bol u leđima; bolovi u donjem abdomenu; bubrezi; bubrezi – kamen i pesak; bubrezi – upala; ciste na unutrašnjim organima; debelo crevo - upala; depresija; dijabetes; emotivna uteha; frigidnost; groznica; harmonija – emocionalna; ideje – praktično sprovođenje; impotencija; iscrpljenost, malaksalost, slabost organizma, jačanje životne energije i organizma; išijas; istrajnost, upornost; jajnici – cista; jajnici – normalan rad; jajnici – upala; jetra; kičma; koncentracija; koprivnjača; kreativnost; krv – cirkulacija; krv – čišćenje; krv – detoksikacija; krvne ćelije – obnavljanje; krvni pritisak – normalizacija; krvni sudovi – posekotine; lenjost, tromost; ljubomora, smanjenje; menstrualni bolovi; mentalna jasnoća; mentalne sposobnosti; metabolizam – uravnoteženje; metabolizam, asimilacija minerala i vitamina; miomi; mir, smirivanje, smirenost, duhovni mir; mokrenje – nemogućnost; mozak – prokrvljenost; mržnja – otklanjanje; nos – krvarenje; obilje, bogatstvo, blagostanje; oštećenja mozga zbog nedostatka kiseonika ili infekcije; ostvarivanje želja; pojačavanje energije lekovitog bilja; predmenstrualni ciklus (PMS) ; probava; prostata; psihička vitalnost; radost životna – slavljenje života; rane – zaceljivanje; reproduktivni organi; reuma; samopoštovanje; samopouzdanje; seksualna moć (nagon) – pojačavanje; seksualni problemi; sreća - postizanje osećanje sreće; starenje – usporavanje, vitalnost; strah od umiranja – smanjenje; sumnja – ublažavanje; šarlah; testisi; transformisanje negativne energije u pozitivnu; trema, strepnja; tromboza; trudnoća; urogenitalni sistem; uspeh – želja za uspehom; uteha; vene, bolovi; zaštita od vradžbina, zlih sila, crne magije, uroka; zaštita – uopšteno; zatvor; zavist
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode 5 minuta, a zatim puni na suncu par sati.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Bik; Devica; Ovan; Rak;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
bazna / korenska; sakralna;
Kataloški broj  
1284; 1286; 1288; 1291; 1295; 1308; 1331; 1355; 1384; 1413; 1441; 1465; 1485; 1505; 1525; 1550; 1576; 1856;
Kijanit Kijanit
Ime ovog kamena je grčkog porekla (kyanos) i znači "plav". Zbog svoje karakteristike da obrazuje različitu tvrdoću u različitim pravcima, dobio je još jedno ime dystenos, što znači "dvostruko tvrd". Zbog svoje tamno plave boje, stari Grci su kijanit smatrali zaštitnim kamenom moreplovaca. Takođe se preporučivao svima koji su se rešili da krenu na dalek put.
Primena
Primena
 
Pojačava energiju visoke frekvencije, stimuliše natčulne sposobnosti i intuiciju, donosi duhovnu samostalnost i zrelost, olakšava sećanje na snove, usklađuje čakre i suptilna tela, čisti meridijane, vraća telu životnu silu, razgrađuje blokade, iluzije, bes, frustracije i stres.
Idealno je nositi kijanit oko vrata zbog njegovog blagotvornog dejstva na grlo i glasi odličan je za one koji javno nastupaju, glumce, pevače i govornike. On pospešuje sposobnost da se govori sa lakoćom i jezički izražava, kao i učenje stranih jezika. Uklanja energetske blokade i stimuliše životnu energiju. Koristi se za lečenje problema sa čulom sluha, vida i ukusa. Leči groznicu, urogenitalni sistem, mišićne poremećaje, grlo, mozak, tiroidnu i paratiroidnu žlezdu, infekcije, snižava krvni pritisak, otklanja moždana oštećenja nastala nedostatkom kiseonika.
Kijanit stvara pozitivnu energiju, uravnotežuje jin - jang energiju, jača koncentraciju i pospešuje mirnoću, opušta, uklanja tugu i daje smisao životu.
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a zatim se puni preko noći u posudi sa Gorskim kristalom.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Bik; Ovan; Vaga;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
grlena;
Kataloški broj  
Koral Koral
Stari Grci su verovali da je koral nastao od odsečene glave Meduze. Ispolirani koral može da sija prozračnom lepotom i često se upotrebljava u izradi nakita.
Ovo je prvenstveno kamen ženske plodnosti. On takođe olakšava menstrualne tegobe i pomaže da se reguliše mesečni ciklus. Kod starijih žena koral zagreva kosti i zglobove i pomaže kod zarastanja rana i kostiju.
Koral donosi sreću domu. Ovo je kamen za sve koji rade u ili blizu vode, donoseći im sreću i štiteći ih od povreda.
Deca ga tradicionalno nose kako bi se sprečili padovi. Dobar je kao amajlija protiv nesreća, naročito u ranom detinjstvu i kada se deca nalaze blizu vode. Koristi se u zvečkama kako bi se olakšali bolovi od rasta zuba kod beba.
Primena
Primena
 
Aktiviranje čakri; blagost; bradavice; depresija; digestivni trakt; energija, jačanje protoka - podizanje energetskog nivoa; imaginacija; infektivne bolesti, infekcije; intuicija – razvijanje; krv – cirkulacija; krv – krvotok; krvne ćelije – obnavljanje; limfne žlezde – harmonizacija; mir, smirivanje, smirenost, duhovni mir; mistične vizije – mistična iskustva; mozak – prokrvljenost; nervni sistem – jačanje; nežnost; oštećenja mozga zbog nedostatka kiseonika ili infekcije; prenošenje znanja iz viših svetova; pršljenovi; radost – životna, slavljenje života; regeneracija tkiva; smirenje emocija – relaksacija; sposobnost davanja i primanja; sreća postizanje osećanje sreće; srž – oboljenje; uživanje; varenje; vizuelizacija; zaštita majke i ploda; zaštita od vradžbina, zlih sila, crne magije, uroka; zatvor
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se i puni dva puta mesečno preko noći, u staklenoj posudi sa vodom u kojoj je rastopljena morska so.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Škorpija;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
bazna / korenska;
Kataloški broj  
1582; 1590; 1601; 1611; 1621; 1628; 1636; 1648; 1660; 1672;
Kunzit Kunzit
Ovaj kamen je otkriven početkom dvadesetog veka u Americi. Ime je dobio po osobi koja ga je otkrila, draguljaru G. F. Kunzitu. Iako nema dugu istoriju, potvrđena je njegova efektivnost.
Primena
Primena
 
Kunzit je veoma moćan lekoviti kamen koji blagotvorno utiče na širok spektar poremećaja. Pomaže da ljudi sa unutrašnjim nemirom pronađu sklad između razuma i osećanja. Smanjuje tegobe kod išijasa i bolnih zglobova kada se stavi preko noći direktno na bolnu površinu . Ljubičasti kunzit reguliše aktivnost tiroidne žlezde i utiče na hormonalni balans. Roze kunzit sprečava sužavanje arterija, jača vaskularni sistem i srčani mišić, smiruje neuralgiju i epilepsiju, opušta napete mišiće i ublažava reumatizam i artritis. Kunzit je veoma koristan u lečenju zavisnosti od droge i alkohola, i oporavlja od emotivnog stresa. Podstiče toleranciju prema drugima. Pojačava sposobnost suočavanja sa kriticizmom, snažno stimuliše samo - razvoj. Srebro pojačava dejstvo Kunzita.
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a zatim puni preko noći u posudi sa Gorskim kristalom.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Lav; Ribe;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
srčana;
Kataloški broj  
Kvarc jagoda Kvarc jagoda
Kvarc jagoda stimuliše energetske centre srca ispunjavajući ga ljubavlju. Naročito preporučujemo njegovu upotrebu u obliku eliksira.
Kvarc jagoda takođe balansira veze između fizičkog i suptilnog tela. Omogućava da se putuje u "centar životnog univerzuma" i ispunjava osobu euforijom prave ljubavi prema životnom okruženju; veza sa "centrom životnog univerzuma" daje informacije vezane za stvaranje planetarnih formi, razloge koji stoje iza svih pojavnih oblka i uputstvo kako da se poštuje svaki momenat. Kvarc jagoda daje put do izvora znanja koji može da obezbedi realne podatke potrebne za konkretne stvari vezane za život pojedinca.
Primena
Primena
 
Neplodnost; pluća
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a zatim puni u posudi sa kamenčićima Ametista (ostaviti preko noći). Ne bi trebalo da se izlaže suncu, jer bledi.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Bik; Devica; Jarac; Rak;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
srčana;
Kataloški broj  
1356; 1385; 1414;
Labradorit Labradorit
Labradorit je dobio ime po oblasti Labrador u Kanadi i često je povezivan sa mnogim drevnim magijskim religijskim praksama. Finski labradorit se nekada zakopavao u polja kao dar moćnim duhovima zemlje. U zemljama na severu se kaže da je labradorit pao sa Aurore Borealis.
Labradorit jača imuni sistem i popravlja Auru. Takođe smanjuje stres i preterane zavisnosti na psihološkom nivou, bilo da su zavisnosti vezane za druge ljude, lekove, hranu, alkohol, duvan ili droge.
Labradorit će pomoći u slučaju kada je porodični život upao u kolotečinu ili ukoliko je nestalo radosti iz njega. Labradorit na poslu olakšava promene bilo radnog mesta, menadžmenta ili radne prakse. Ovo je kamen inspiracije za pisce, scenariste i kompozitore. Vrhunski je kristal za duhovna putovanja, duhovni rast, preobražaj i uznesenje.
Pomaže deci da izraze svoju maštovitu kreativnost, kao i da razviju smisao za humor. Ovo je kamen koji čuva i upravlja psima.
Primena
Primena
 
Astralna putovanja; čišćenje prostora; donošenje odluka – odlučnost; giht; hiperaktivnost; hormoni – lučenje, regulisanje poremećaja; iluzije – razgrađivanje; imunitet; inicijacije u misterije; inspiracija – dobijanje ideja; intuicija – razvijanje; istina; istrajnost, upornost; jedinstvo podsvesnog i svesnog uma; kičma; krv – krvotok; krvni pritisak – visok; meditacija; menopauza – regulisanje; menstrualni bolovi; metabolizam – uravnoteženje; meteoropate, osetljivost na vremenske prilike; mir, smirivanje, smirenost, duhovni mir; negativna astralna energija – raspršivanje; negativne energije – otklanjanje, raspršivanje; nesigurnost; povećanje prihoda, poslovni uspeh; prehlada; prelomi; prenošenje znanja iz viših svetova; pršljenovi; rahitis; raspršivanje negativne energije; razumevanje suštine stvari; regresija; reuma; sećanje na snove; skeletni sistem; snaga – vraćanje; stres; timus; um smirenje – psihičko smirenje; uspeh, želja za uspehom; uvid (u Božanski plan) ; uzemljenje spiritualnih energija u fizičko telo; vidovitost – buđenje; zaštita – uopšteno
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno podmlazom mlake vode oko 5 minuta, a zatim puni na suncu par sati.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Jarac; Rak; Ribe; Vodolija;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
čeona / treće oko; solarni pleksus;
Kataloški broj  
1309; 1332; 1442; 1602; 1612; 1622; 1637; 1649; 1661; 1673; 1756; 1793;
Lapis lazuli Lapis lazuli
Sumeri su verovali da je Lapis Lazuli sastavni deo duha Bogova; drevni Egipćani su na njega takođe gledali kao na kamen Bogova. Razlog za ovo je što kamen podseća na zvezdano nebo, ali takođe kako je prikazano u papirusima, Lapis Lazuli je imao medicinska svojstva koja poboljšavaju vid kada se nosi kao amajlija u obliku Horusovog oka, ili se nanese (napuderiše) u predelu očiju.
Lapis oslobađa od glavobolja i migrena, anksioznosti i pomaže kod problema sa limfnim čvorovima, očima i ušima. Umiruje nervni sistem, smanjuje upalne procese i bol. Lapis pomaže da se regeneriše ozonski omotač.
Postavljen u kući Lapis donosi zadovoljstvo i jak osećaj lojalnosti porodici. Na poslu može da pomogne da se dobije unapređenje, izgradi integritet i inspiriše poverenje drugih. Razvija intuiciju i ezoterične sposobnosti.
Lapis je od velike pomoći kod dece koja su veoma inteligentna, koja imaju Aspergerov sindrom, sklonosti ka autizmu ili koja pate od insomnije. On će umiriti životinju pod velikim pristiskom, naročito kod životinja sa pedigreom, što će im pomoći kod učestvovanja na raznim takmičenjima i izložbama.
Primena
Primena
 
Angina pektoris; apsces; arteroskleroza; bes – smanjenje; bore; božanska svesnost; bradavice; brige; bubrezi – upala; dehidratacija; disajni putevi, otežano disanje, gušenje, začepljenje nosa; drhtanje; duhovni uvidi; emotivne traume – lečenje; emotivni bol – lečenje; epifiza; glaukom; grlo; groznica; harmonija – emocionalna; herpes; histerija; hrabrost; iluzije – razgrađivanje; imunitet; infarkt; infektivne bolesti – infekcije; inferiornost – osećaj niže vrednosti; inspiracija – dobijanje ideja; introvertnost; intuicija – razvijanje; istina; jednjak; kompleks niže vrednosti – ublažavanje inferiornosti; koncentracija; koprivnjača; kosa, nokti – opšte; kosa – protiv opadanja; koža – uopšteno; krajnici – upala; krvni pritisak – visok; krvni sudovi – zakrčenje; meditacija; mentalna jasnoća; mentalna retardiranost, mongoloidnost; mentalna uznemirenost; mentalne bolesti; migrena; mir, smirivanje, smirenost, duhovni mir; mišići – upala; mišići – grčevi; molitva (energija molitve) , jačanje; mozak – prokrvljenost; mudrost; multipla skleroza; nervni sistem – jačanje; nesanica – miran san; nesvestica (vertigo) ; neuralgije; oštećenja mozga zbog nedostatka kiseonika ili infekcije; paraliza; pluća; pluća – upala; povezivanje sa anđeoskim svetovima; predrasude – oslobađanje; prihvatanje stvarnosti; prijateljstvo; promuklost; prosvetljenje; psihička zaštita; samopoštovanje; samopouzdanje; snabdevanje kiseonikom; stres; svesnost na spiritualnom putu; štucanje; temperatura – snižavanje; timus; tiroidna žlezda – insuficijencija; treće oko; uho - bol, šum; upala grla, krajnika, dušnika, angina, upala usne duplje; upale; uvid (u Božanski plan) ; vera; viši psihički talenti, sposobnosti; zaštita od negativnih misli i osećanja; zaštita od psihičkih napada; zaštita od vradžbina, zlih sila, crne magije, uroka; zauške; žlezde – otok, upala; žučna kesa, upala;
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se jednom mesečno u posudi sa kamenčićima Hematita i puni u posudi sa kamenčićima Gorskog kristala i Hematita (ostaviti preko noći).
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Strelac; Vaga;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
čeona / treće oko; grlena;
Kataloški broj  
1310; 1333; 1443; 1603; 1613; 1623; 1638; 1650; 1662; 1674; 1757;
Magnetit Magnetit
U staroj Grčkoj ovaj kamen je bio poznat kao magnetis. Vremenom su ljudi shvatili da kamen sadrži pozitivno i negativno magnetno polje što ga čini prirodnim magnetom. Lekovita svojstva magnetita poznavala je Hidegard od Bingena još u Srednjem veku (1098 - 1179) . Ovaj kamen se i danas koristi u neuropatologiji i medicini.
Primena
Primena
 
Magnetit se veoma uspešno koristio u lečenju različitih poremećaja: plućne infekcije, reumatizma i poremeaja u radu jetre, bolova u leđima, kičmi i kostima, kod migrene, artritisa, nesvestice, dijabetesa, nesanice, loše cirkulacije, visokog krvnog pritiska. Takođe se koristi u lečenju loše krvne slike i pospešuje zarastanje slomljenih kostiju. Ako se direktno stavi na deo tela zahvaćen bolešću ima pozitivan uticaj na sam proces lečenja. Deluje protivupalno, leči grčeve i napetost mišića, zaustavlja krvarenje iz nosa, harmonizuje rad hipotalamusa i žlezda u vezi sa metabolizmom, sprečava preterano znojenje i neutrališe jak miris znoja. Uz to, kamen ima pozitivan uticaj na psihu: kamen uči onoga koji ga poseduje da prevaziđe konflikte i dostigne unutrašnju harmoniju. Privlači ljubav, posvećenost i odanost, jača upornost i izdržljivost. Ublažava negativne emocije straha, besa i žalosti.
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Zbog sadržaja gvožđa ovaj kamen ne sme da dođe u dodir sa vodom. Trebalo bi ga prazniti noću u posudi sa kamenčićima Hematita i puniti ga sa Gorskim kristalom.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Bik; Devica; Škorpija;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
krunska;
Kataloški broj  
Magnezit Magnezit
Magnezit je prvi put otkriven u Africi. U afričkim kulturama je smatran kamenom plodnosti, dok je u drevnom Egiptu bilo prisutno verovanje da je on kamen sreće. Kamenje u beloj nijansi simbolišu čistotu i slobodu, ali i plodnost. Veruje se da štiti onoga koji ga nosi od lažne ljubavi i lažnog prijateljstva.
Primena
Primena
 
Kamen pomaže gojaznim ljudima jer stimuliše sagorevanje masti i smanjuje holesterol. Pored ovoga ima svojstva koja utiču na opuštanje organizma pa je stog veoma delotvoran u lečenju glavobolja, migrena i grčeva u stomaku. Pomaže izgradnju kostiju i zuba, kao i apsorpciju magnezita u telu. Vrši detoksifikaciju organizma, otklanja menstrualne bolove, i bolove od kamena u žučnoj kesi i bubrezima, grčeve želuca i creva, sprečava arteriosklerozu i angina, smiruje groznicu i snižava temperature, sprečava epilepsiju.
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a zatim puni preko noći u posudi sa Gorskim kristalom.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Vaga; Vodolija;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
čeona / treće oko; krunska; srčana;
Kataloški broj  
Malahit Malahit
Malahit se povezivao sa jakom ljubavlju boginje Venere, koja može da bude dobroćudna ili osvetoljubiva i koja je zaštitnica rudara.
Malahit je kristal čuvar i čistač u ovom industrijskom svetu. Čisti polja Aure i pomaže srcu, stomaku, jetri i plućima. Ublažava migrenu, ojačava imuni sistem i čini da se telo i um osvežavaju svaki novi dan.
Dobar je za čišćenje i zaštitu radnih mesta od svih oblika zagađenja i zatrovanosti (buke, prejakog fluorescentnog osvetljenja i opasnih zračenja koja emituje električna oprema) . Stavite ga pored kompjutera ili telefona da filtrira negativnu komunikaciju. Kod kuće ga držite blizu televizora i kompjutera.
Koristite najmanje dva kristala po sobi ukoliko dete ima kompjuter ili televizor. Stavite ispod mesta gde životinja spava ukoliko vaša životinja živi u gradu ili blizu antene ili jedinice za napajanje energijom.
Primena
Primena
 
Apsces; artritis; astma; Aura – čišćenje; blokade na fizičkom nivou; bol; bubrezi; bubrezi – kolike; ciste na unutrašnim organima; čišćenje ćelija, unutrašnjih organa i tkiva; detoksikacija, trovanje; disajni putevi, otežano disanje, gušenje, začepljenje nosa; elektromagnetno zagađenje; emocionalno samoisceljivanje; emotivne blokade – otklanjanje; emotivni bol – lečenje; epilepsija; giht; gljivice; hemoroidi; imunitet; infektivne bolesti, infekcije; intuicija – razvijanje; jetra; jetra – ciroza, rak; karcinom, tumori; kičma; koncentracija; kostobolja; krajnici – upala; kreativnost; krvni pritisak – normalizacija; ljubav prema bližnjem; masno tkivo; menstrualni bolovi; metabolizam – uravnoteženje; metamorfoza, preobražaj; mišići – grčevi; mišići – jačanje; mučnina, povraćanje; mudrost; negativna astralna energija – raspršivanje; negativne energije – otklanjanje, raspršivanje; osećaj krivice – ublažavanje; oslobađanje potisnutih osećanja; ožiljci; pankreas; patnja, ljubavna; početni poremećaji ćelija, zaštita od karcinoma i tumora; prelomi; prihvatanje promena; prijateljstvo; raspršivanje negativne energije; razgrađivanje barijera, uklanjanje mentalnih blokada; razumevanje jedinstva na božanski način; razumevanje viših mentalnih koncepata; regulisanje telesne težine (gojaznost) ; reuma; skeletni sistem; slezina; srce – jačanje; svrab; šarlah; upala grla, krajnika, dušnika, angina, upala usne duplje; upale; uzemljenje spiritualnih energija u fizičko telo; vernost; vizija i otkrovenje; zaštita od negativnih misli i osećanja; zaštita od štetnih zračenja, radijacije rendgenskih zraka; zglobovi – bolovi; zubobolja; želudac – bolovi; žlezde – otok, upala
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se u posudi sa kamenčićima Hematita i puni u posudi sa Gorskim kristalom (ostaviti preko noći). Uništavaju ga voda i sapun.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Jarac; Škorpija;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
srčana;
Kataloški broj  
1552;
Mesečev kamen Mesečev kamen
U antičko doba ovaj kamen su zvali selenitis. Plinije je pisao da on pokazuje sliku meseca. Pošto je vezivan za mesec, on je uvek bio kamen ljubavi i ljubavnika. U arapskim zemljama mesečev kamen se nudi kao blagoslov koji će osigurati veliku porodicu i podstaci plodnost žena. Čak danas mesečev kamen se ušiva u ženske spavaćice da bi podstakao plodnost. Mesečev kamen podstiče prirodnu hormonalnu ravnotežu kod žena. Ublažuje menstrualni bol, podstiče plodnost i omogućava laku trudnoću i porodjaj. Pomaže i ženama u menopauzi. Ima povoljno dejstvo na limfni sistem, jača imuni sistem i umanjuje probleme sa tiroidnom žlezdom. Stimuliše proizvodnju hormona i ima blagotvorno dejstvo na žlezde i varenje. Ovaj kamen podstiče ženske karakteristike i stimuliše ljubav i senzibilnost. Uklanja anksioznost, uljučujući i brigu za budućnost. Podstiče životnu radost i mladalački stav čak i u starijoj dobi. Donosi unutrašnju harmoniju.
Primena
Primena
 
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlakom vodom oko 5 minuta, a zatim puni na mesečini (preko noći).
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Jarac; Rak; Ribe;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
sakralna;
Kataloški broj  
1444; 1759; 1794;
Mlečni kvarc Mlečni kvarc
Ovaj kristal vas oslobađa svih blokada i ograničenja, posebno samonametnutih, gde sebe predstavljate kao mučenika i žrtvu. Podstiče duhovnost i dobro raspoloženje, povezuje sa dubokom unutarnjom mudrošću, olakšava meditaciju, pojačava taktičnost i saradnju sa drugim ljudima.
Primena
Primena
 
Ima ista lekovita svojstva kao i Gorski Kristal, a posebno je dobar za regulisanje holesterola u krvi, i normalno funkcionisanje probavnih organa.
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a zatim puni na suncu par sati.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Jarac; Lav; Ovan; Rak;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
bazna / korenska; čeona / treće oko; grlena; krunska; sakralna; solarni pleksus; srčana; viša krunska; zemaljska;
Kataloški broj  
Mukait Mukait
Od Drevnog Egipta do danas mukait je glavni kristal za kvalitetan seks, kao i dugotrajni i višestruki orgazam. Tajna koja je čuvana vekovima. Prirodna vijagra koja nema štetne sporedne efekte. Daje strast za novim iskustvima.
Mukait je kamen australijskih Aboridžina čija se upotreba proširila na opšte lečenje i upotrebu u magiji.
Mukait štiti od svih vrsta negativnih osećanja. Na poslu vam može pomoći da vidite mogućnosti za promene ili poboljšanje poslovanja i smanjuje uticaj raznih prepreka. Sprečava pojavu brige vezanu za buduće ili prošle promašaje, preusmeravajući nas na konkretan zadatak.
Dobro je da se nosi u trenucima kada se doživi pad. Mukait takođe štiti onoga ko ga nosi od ljudi koji su manipulanti.
Primena
Primena
 
Crvenilo; emotivna podrška; emotivne blokade – otklanjanje; energetske blokade - otklanjanje; grlo; imunitet; kašalj; krv – čišćenje; mentalna ravnoteža; mir, smirivanje, smirenost, duhovni mir; mudrost – intuitivna; unutrašnja; osipi; prehlada; prihvatanje promena; seksualna moć (nagon) – pojačavanje; seksualni problemi; smirenje emocija, relaksacija; upala grla, krajnika, dušnika, angina, upala usne duplje; uzemljenje spiritualnih energija u fizičko telo; varenje; zaštita, uopšteno
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlakom vodom oko 5 minuta, a zatim puni u posudi sa kamenčićima Gorskog kristala (ostaviti preko noći).
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Ovan;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
bazna / korenska;
Kataloški broj  
1311; 1334; 1357; 1386; 1415; 1445; 1466; 1486; 1506; 1526; 1553;
Okamenjeno drvo Okamenjeno drvo
Okamenjeno drvo je formirano okamenjenjem prastarih drveća, gigantske sekvoje, koje je godinama stajalo hermetički zatvoreno tj. bez dotoka vazduha. Okamnjeno drvo gigantske sekvoje je pronađeno sa mnogo jakih nijansi zemlje. U prastara vremena Etrurci su ga tretirali kao kultni predmet. Danas, se koristi od strane sledbenika ezoterične tradicije da osveže sećanja na prethodne živote. U mitologiji, okamenjeno drvo se preporučuje kao predmet sa zadivljujućom snagom i kao simbol čovekove konekcije sa prirodnim svetom.
Primena
Primena
 
Okamenjeno drvo stabilizuje zdravstvenu i telesnu odbranu i jača imunitet. Ono generiše mirno i ohrabrujuće zadovoljstvo i pomaže da se sačuva deo zdravih korena.
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a zatim puni u posudi sa Gorskim kristalom.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
srčana;
Kataloški broj  
Oniks crni Oniks crni
Oniks crni se na Bliskom Istoku poistovećivao sa čarobnjacima i gatarama, i verovalo se da može da upije tugu i žalost. U antička vemena na njemu se rezbario lik Marsa ili Herkula i služio je kao ikona hrabrosti.
Ovaj kamen je dobar za bilo koji problem sa ušima, naročito sa unutrašnjim uhom, ravnotežom i motoričkim mehanizmima tela, za zdravlje mekanog tkiva i za stopala. Koristi se da umanji posledice ujeda životinja.
Odličan je za borbu protiv industrijske emisije hemijskih i drugih zagađenja, kao i protiv hemijskog otpada koji zagađuje reke.
Ovo je vrlo koristan kamen za pomoć onima koji ne mogu da se skoncentrišu i za sprečavanje noćnih mora. Na poslu je korisno imati ga kao pomoć prilikom odbrane od nepoštene kritike nadređenih. Pomoć će vam da ne sačuvate mir i ne prasnete. Neiscrpan je izvor životne energije i optimizma.
Starija deca vole ovaj zaštitni kamen, jer im pomaže da lakše uče. Štiti životinje u toku noći.
Primena
Primena
 
Brige; ćelije – regeneracija, obnavljanje; ćelije – formiranje; epilepsija; fizička snaga – jačanje; fizičko telo – aktiviranje; glaukom; harmonija fizičkog i duhovnog; iscrpljenost, malaksalost, slabost organizma, jačanje životne energije i organizma; izdržljivost organizma – jačanje; koncentracija; koža –čišćenje; koža – infekcije; krv – cirkulacija; lična duhovna snaga, jačanje; ljubav – bračna; moždani udar; optimizam; porođaj – olakšavanje; prožimanje fizičkog i duhovnog; rane – zaceljivanje; skeletni sistem; snaga – vraćanje; sreća, postizanje osećanja sreće; srž – oboljenje; srž – rak; strah – smanjenje; trudnoća; uho – bol, šum; uho – gluvoća; upala srednjeg uha; uzemljenje spiritualnih energija u fizičko telo; zubi – jačanje;
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlakom vodom oko 5 minuta, a zatim puni u posudi sa kamenčićima Gorskog kristala (ostaviti preko noći).
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Jarac; Lav; Vodolija;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
bazna / korenska;
Kataloški broj  
1312; 1335; 1358; 1387; 1416; 1446; 1467; 1487; 1507; 1527; 1554; 1577;
Opal Opal
Plinije Stariji je kazao za Opal : “ On kombinuje meku vatru crvenog granita, svetlucavu ljubičastu ametista, predivno morsku - zelenu smaragda, topazovu zlatno žutu i jarko plavu safirovu tako da sve boje zajedno daju čudesnu igru svetlosti”. U mitologiji bogovi su ga videli kao otelovljenje lepote svih dragocenih kamenja. Za njega se takođe kaže da sadrži prolivene suze Zevsa nakon njegove pobede nad Titanom. . U Indiji Opal se smatra srećnim kamenom. Na Dalekom Istoku se smatra simbolom večne nade.
Primena
Primena
 
Čisti krv i bubrege, reguliše insulin, olakšava porođaj i PMS. Pomaže kod infekcija, groznice, anemije, leukemije, Parkinsonove bolesti, i jača pamćenje. Postavljen na srce, stomak i organe za varenje on stimuliše žlezde i reguliše kiselinu i enzime u metabolizmu. Opal takođe ima koristan efekat na psihu, izliva melem na slomljeno srce i obnavlja unutrašnju harmoniju, donosi vernost i odanost. Kristal zavodnika. U meditaciji Opal je jedan od najsnažijih kamenja za dušu.
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a zatim puni u posudi sa Gorskim kristalom.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Rak; Ribe; Vaga; Vodolija;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
krunska; solarni pleksus;
Kataloški broj  
Opal vatreni Opal vatreni
Poboljšava ličnu moć, štiti od opasnosti, simbol nade, privlači novac i poslove, olakšava promenu i napredak, stimuliše entuzijazam, ublažava stres, intezivira misli i osećanja, pojačava energiju.
Primena
Primena
 
Leči creva, bubrege, srce, stabilizuje kardio - vaskularni sistem, čuva od virusa i bakterija, stimuliše polne organe, balansira adrenalinske žlezde.
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a zatim puni u posudi sa Gorskim kristalom.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Lav; Ovan; Strelac;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
sakralna;
Kataloški broj  
Opalit Opalit
Opalit nosi generička svojstva Opala. Ovaj kamen koji čisti i podmlađuje, donosi emocionalni oporavak i pomaže u ostvarivanju međuljudskih odnosa. Sa sposobnošću da filtrira informacije i reorijentiše um, daje smisao svakodnevnom životu i širi duhovne perspektive.
Primena
Primena
 
Anemija – malokrvnost; bubrezi; depresija; emotivna snaga; emotivne blokade – otklanjanje; energetske blokade – otklanjanje; glatki energetski tokovi – poravnavanje čakri; harmoničan rad čakri; kreativnost; krv – čišćenje; krv – krvotok; leukemija; nesanica, miran san; oslobađanje potisnutih osećanja; povećanje prihoda, poslovni uspeh; promena raspoloženja; telepatija; treće oko; uspeh, želja za uspehom; viši psihički talenti, sposobnosti; želudac – bolovi
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a zatim puni u posudi sa Gorskim kristalom preko noći.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Ribe; Vaga; Vodolija;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
krunska; solarni pleksus;
Kataloški broj  
1555;
Opsidijan Opsidijan
To je kamen vulkanskog porekla. U kamenom dobu Opsidijan je korišćen za izradu oružja i mačeva. Boja ovog kamena uslovljena je prisustvom titanijuma, gvožđa i mangana. Koristi se u magijskim ritualima od pamtiveka. U proricanju sudbine Opsidijan se koristi kao ogledalo. Otkriva mane, slabosti i eliminiše energetske blokade u telu. Olakšava vraćanje u prošle živote, kako bi se iscelile gorke emocije ili trauma, a koje su prenete u sadašnjost. Odličan je”kamen zaštitnik”, jer štiti od geopatogenih zračenja, natčulnih napada, upija svu negativnu energiju iz okruženja i daje snagu u trenucima kada je potrebna. Opsidijan stavljen ispod jastuka ili kreveta, izvlači mentalni stres i napetost i deluje umirujuće. Donosi jasnoću u um, otklanja zbunjenost i pomaže da spoznate ko ste zaista.
Primena
Primena
 
U fizičkom smislu, ovaj kamen ublažava bolove, podstiče varenje, detoksifikuje telo, smanjuje napetost. Takođe, može da pomogne da se zaustavi krvavljenje i da ubrza zarastanje rana. Smanjuje uvećanu prostate, pomaže kod artritisa i problema sa zglobovima. Štiti od infekcija, upala i skleroze, jača imunitet, podiže nizak pritisak i čuva nervni sistem. Zato što poboljšava cirkulaciju, dobar je za takozvana hladna stopala i hladne ruke. Može sa njim da se tretira i trauma, šok i napad anksioznosti. Jača koncentraciju.
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlakom vodom oko 5 minuta, a zatim puni u posudi sa kamenčićima Gorskog kristala (ostaviti preko noći) ili na suncu.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Jarac; Rak; Strelac; Vodolija;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
bazna / korenska;
Kataloški broj  
Opsidijan apačka suza Opsidijan apačka suza
Tradicionalno se za ovaj kamen kaže da su to suze američkih Indijanki koje su prolile za svojim muškarcima. Apačka suza umanjuje duboku tugu, daje uvid u izvor bola i pokreće opraštanje. Ovaj kamen apsorbuje negativnu energiju i štiti Auru. Stimuliše analitičke sposobnosti i uklanja samoograničenja.
Primena
Primena
 
Alkoholizam; Aura – stabilizacija; Aura – zaštita; detoksikacija, trovanje; droga; egoizam – smanjivanje, narcizam; emotivna uteha; emotivni bol – lečenje; infektivne bolesti, infekcije; meditacija; metabolizam, asimilacija minerala i vitamina; mišići – jačanje; mišići - upala; misli negativne – otklanjanje; negativna astralna energija – raspršivanje; opraštanje sebi i drugima; oslobađanje potisnutih osećanja; povećanje prihoda, poslovni uspeh; prostata; pušenje; samokontrola; samonametnute prepreke; tuga, seta – smanjenje; uspeh, želja za uspehom; uzemljenje spiritualnih energija u fizičko telo; vizija i otkrovenje; zaštita od psihičkih napada
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlakom vodom oko 5, a zatim puni u posudi sa kamenčići ma Gorskog kristala (ostaviti preko noći).
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Jarac; Škorpija; Vaga;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
bazna / korenska;
Kataloški broj  
1556;
Opsidijan duga Opsidijan duga
Opsidijan duga je vulkanska magma nastala brzim očvršćavanjem lave. Kao i svo dugino kamenje, kaže se da se može naći na kraju duge i da ima moć da ispunjava želje.
Opsidijan duga uklanja bol i apsorbuje negativne energije, fizičke i mentalne. To je izvrstan kamen za lekare, koji ga koriste za čišćenje atmosfere i njihove sopstvene Aure nakon lečenja pacijenta. Takođe, može da donese neočekivana poboljšanja kod hroničnih stanja.
Opsidijan duga oslobađa od strahova kada su u pitanju problemi u kući ili na poslu, koji mogu da vas parališu. Ovaj kamen će takođe da okrene kolo sreće i privući će prosperitet.
Opsidijan duga je lep kristal koji možete pokloniti detetu, jer će ga zahvaljujući njemu pratiti sreća kroz život. Opsidijan duga poboljšava opšte stanje vodenih životinja.
Primena
Primena
 
Alkoholizam; arteroskleroza; astralna putovanja; božanska snaga na zemlji; droga; emotivni bol – lečenje; endokrini sistem; harmonizacije leve i desne polovine mozga; intuicija – razvijanje; komunikacija – poboljšanje; ljubav – čista, univerzalna, Božanska ljubav, Agape; meditacija; mucanje; nervni sistem – jačanje; pušenje; rane – zaceljivanje; telepatija; žlezde – podsticanje rada; žlezde – otok, upala
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a zatim se puni na suncu par sati.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
bazna / korenska; čeona / treće oko; grlena; krunska; sakralna; solarni pleksus; srčana; viša krunska; zemaljska;
Kataloški broj  
1557;
Opsidijan mahagoni Opsidijan mahagoni
Opsidijan mahagoni je nazivan "krv majke Zemlje" ili Pele. Pela je majka vulkana i često se opisuje kako sedi u svojoj pećini ispod vulkana osvetljena svetlošću plavog plamena. Neki Havajci i dalje tvrde da su njeni potomci i zato im je ovaj kamen svet.
Moćan kristal koji zagreva, ukloniće sve energetske blokade i poboljšati cirkulaciju. Pomaže kod zubobolje i problema sa desnima i ubrzava oporavak nakon bolesti koja je iscrpela organizam ili krize. Odličan je kod hormonskih problema kod starijih žena. Pomaže vam da uživate u svojoj seksualnosti i da ne budete opterećeni svojim telom.
Opsidijan mahagoni je odličan za donošenje odluka u bilo kojoj oblasti u vašem životu. Štitiće dom od prirodnih katastrofa kao što su poplave, oluje, uragani, zemljotresi. Ovo je kamen za bake, stare ili mlade, i za bilo koju ženu koja ima preko pedeset godina.
Pomaže deci da se oslobode posledica koje stvaraju grinje. Stavite ih blizu mesta gde spavaju životinje kako bi se smirile.
Primena
Primena
 
Alergije; bol; čišćenje ćelija, unutrašnjih organa i tkiva; donošenje odluka – odlučnost; duhovni razvoj; emotivne blokade – otklanjanje; energetske blokade – otklanjanje; harmonija – emocionalna; krv – cirkulacija; mentalna ravnoteža; metamorfoza, preobražaj; mišići – grčevi; poverenje (u sebe i druge) ; probava; razgrađivanje barijera, uklanjanje mentalnih blokada; snaga – vraćanje; trema, strepnja; upala grla, krajnika, dušnika, angina, upala usne duplje; upale; uzemljenje spiritualnih energija u fizičko telo; zaštita od negativnih misli i osećanja; zimogrožljivost; žuč
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a zatim se puni na suncu par sati.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Škorpija;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
bazna / korenska; zemaljska;
Kataloški broj  
1338; 1359; 1417;
Opsidijan snežna pahuljica Opsidijan snežna pahuljica
Opsidijan snežna pahuljica je ekvivalent za kineske jin i jang simbole, predstavljajući jedinstvo suprotnosti koje čini život.
Opsidijan snežna pahuljica će poboljšati cirkulaciju, naročito ako se drži na glavnim arterijskim tačkama, zatim pomaže pravilno sagorevanje masti kao i rast zdravih ćelija. Koristite ga za zagrevanje smrznutih zglobova i oslobađanje od duboke depresije. On će otkloniti bol i dati energiju u isto vreme.
Kamen za prolećno sređivanje doma i radnog mesta i za bistrenje uma. Čisti od svih iluzija. Koristite ga kada želite da kod kuće i na poslu iskažete svoja negativna osećanja i neispunjene potrebe bez osećaja krivice. Ovo je opuštajući kamen, koji dovodi do dubokog duhovnog mira, otvara vizije na sopstvenom putu.
Upravlja decom koja su slobodna. Koristan je za sva bića koja su spora, hladnokrvna, kao i kod noćnih životinja.
Primena
Primena
 
Krvni pritisak – normalizacija; krvni sudovi – zakrčenje; meteoropate, osetljivost na vremenske prilike; stagnacija u razvoju
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlakom vodom oko 5 minuta, a zatim puni u posudi sa kamenčićima Gorskog kristala (ostaviti preko noći).
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Strelac; Vaga;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
bazna / korenska; sakralna;
Kataloški broj  
1313; 1336; 1360; 1389; 1418; 1447; 1468; 1488; 1508; 1528; 1558;
Peridot Peridot
Peridot je forma olivina. Nalazi se u meteorima i duboko u stenama koje se na površinu izbacuju vulkanskom aktivnošću.
Na njega su mnoge drevne kulture, uključujući i drevne Egipćane, gledale kao na čudnovati kamen. Zajedno sa zlatnim topazom, peridot se može naći na Zmijskom ostrvu, ostrvu sa puno zmija u Crvenom moru. Opet kao i za zlatni topaz, za peridot se verovalo da je vidljiv jedino kada prođe mrak. Za kristale olivina kaže se da su suze vulkanske havajske boginje Pele.
Kao sveopšti lek, peridot će olašati temperaturu kod groznice, kao i probleme sa žuči. Delotvoran je u slučajevima ujeda insekata, otoka, astme i alergijskih reakcija. Pomaže u lečenju problema sa grudima, srcem i plućima. Koristite peridot da ispunite misli, telo i duh osećajem mira i blagostanja. On će postaviti štit oko vaše Aure. Podiže raspoloženje i usmerava vas na pozitivno gledanje na stvari.
Mali kristali peridota će privući novac i bogatstvo u vaš dom. Peridot u vašoj torbi ili uz vaš mobilni telefon će odvratiti džeparoše i pljačkaše. Na poslu peridot može da bude koristan za poslove koji uključuju direktnu prodaju ili konverziju novca.
Peridot pomaže deci da obnove razrušena priljateljstva i imaju manje straha od pritisaka vršnjaka. On će umiriti uznemirenu i hiperaktivnu životinju.
Primena
Primena
 
Alergije; Aura - zaštita; bes – smirenje; celulit; creva – upala; crvenilo; debelo crevo, upala; depresija; detoksikacija, trovanje; digestivni trakt; duhovni prosperitet; egoizam, narcizam – smanjenje; ekcemi; emotivna ravnoteža; endokrini sistem; frigidnost; frustriranost; harmonija – emocionalna; imunitet; intuicija – razvijanje; kosa, nokti – opšte; koža – uopšteno; krv, krvotok; lišaj; ljubav - bračna; ljubomora – smanjenje; manija, opsesivno kompulzivni poremećaji, prisilne neuroze; melanholija – ublažavanje; misli negativne – otklanjanje; nadbubrežna žlezda; nemir; obilje, bogatstvo, blagostanje; optimizam; osipi; ostvarivanje želja; pluća; povećanje prihoda, poslovni uspeh; prekognicija, proricanje; probava; radost – životna, slavljenje života; rehabilitacija posle bolesti; samospoznaja; san – dubok i opuštajući; saosećajnost, saučešće; srce; starenje – usporavanje, vitalnost; strah – smanjenje; suptilne energije – uravnoteženje; svesnost na spiritualnom putu; vizija i otkrovenje; zaštita od negativnih misli i osećanja; zaštita od vradžbina, zlih sila, crne magije, uroka; zaštita – uopšteno; zatvor; želudac - čir; žlezde – podsticenje rada; žlezde – otok, upala; žuč
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a zatim puni na suncu par sati.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Rak; Ribe;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
srčana;
Kataloški broj  
1314; 1448; 1591; 1604; 1614; 1624; 1639; 1651; 1663; 1675; 1760;
Petalit Petalit
Petalit je kristal koji ublažava stres, potpomaže duhovno pročišćenje, poboljšava meditaciju, umiruje Auru, olakšava uvide spiritualnih vizija i kontakte sa Anđeoskim svetovima, aktivira sve energetske centre. Petalit je šamanski kamen i povezuje vas sa najvišim nivoima duhovnog znanja.
Primena
Primena
 
Podstiče regeneraciju ćelija, stimuliše rad limfnog sistema, podstiče proizvodnju hormona, stabilizuje krvni pritisak. Pomaže očima i srcu, plućima, opušta grčeve mišića i normalizuje rad creva. Nezaobilazan je kod lečenja side i raka.
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a zatim puni par sati na jutarnjem ili večernjem suncu.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Bik; Blizanci; Devica; Jarac; Lav; Ovan; Rak; Ribe; Škorpija; Strelac; Vaga; Vodolija;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
grlena; srčana; viša krunska;
Kataloški broj  
Pirit Pirit
Pirit je dobio ime po grčkoj reči "pyros" koja znači vatra, zato što kamen stvara iskre kada se udari. U kamenom dobu se koristio za paljenje vatre. Budući da je bio okarakterisan kao "vatreni kamen", često su mu se pripisivala magična svojstva u legendama i mitologijama.
U srednjem veku alhemisti su verovali da se pirit može pretvoriti u zlato.
Pirit je moćan kamen za lečenje koji se koristi kod problema sa bronhijama. Takođe se koristi kao lek za plućne infekcije. Mucanje, tikovi i spazam u gornjem delu tela mogu da budu ublaženi redovnim nošenjem ogrlice od pirita. Pirit uklanja mentalne blokade i smanjuje anksioznost. Takođe se preporučuje da se ima uz sebe za vreme ispita.
Primena
Primena
 
Astma; bronhitis; dijabetes; endokrini sistem; gorušica, gastritis; holesterol; kardiovaskularni sistem; kompleks niže vrednosti – ublažavanje inferiornosti; kreativnost; memorija – jačanje; mentalne sposobnosti; mišići – grčevi; moždani udar; mucanje; nadimanje; negativna astralna energija – raspršivanje; nervni sistem – jačanje; ojačavanje misaonih procesa – stimulisanje intelekta; optimizam; pamćenje, brzina rasuđivanja; pluća; pluća – upala; povećanje prihoda, poslovni uspeh; praktičnost; probava; psihičke blokade, barijere; razgrađivanje barijera, uklanjanje mentalnih blokada; razumevanje suštine stvari; razumevanje viših mentalnih koncepata; regulisanje telesne težine (gojaznost) ; skladan rad organa i žlezda; sreća - postizanje osećanja sreće; strah – smanjenje; strah za opstanak (preživljavanje) – smanjenje; umor; upale; uzemljenje; uzemljenje spiritualnih energija u fizičko telo; viši psihički talenti, sposobnosti; volja – jačanje; zaštita od negativnih misli i osećanja; žlezde – podsticanje rada; žlezde – otok, upala; žuč
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se jednom mesečno u posudi sa kamenčićima Hematita (ostaviti preko noći). Puniti ga na suncu par sati ili pored Gorskog kristala.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Bik; Škorpija;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
grlena; solarni pleksus;
Kataloški broj  
1559;
Prazem smaragdni kvarc Prazem smaragdni kvarc
Ime potiče od grčke reči "prasions" i znači "zeleni praziluk". Prema tradiciji, prazem se koristio više kao kamen koji leči i štiti nego kao nakit. Lekovita svojstva prazema su bila dobro poznata u antičko vreme. Apolonov hram u Delfima je bio izgrađen od najdragocenijeg prazema, sa ciljem da se stvori unutrašnji mir za sveštenike i da pomogne sveštenicima da donesu uravnotežene sudove. U srednjem veku kamen se koristi za bolesti očiju.
Prazem može da olakša bol, mišićnu tenziju i energetske blokade. Pomaže kod zaceljivanja rana, poboljšava cirkulaciju i zbog toga je dobar kao lek za hladne dlanove i stopala. Prazem kao umirujući kamen se preporučuje onima koji su skloni ljutnji zato što podstiče samokontrolu i snižava visoke temperature.
Primena
Primena
 
Alergije – koža; depresija; emotivna ravnoteža; emotivna snaga; entuzijazam – buđenje; glaukom; jajnici – normalan rad; kompleks niže vrednosti – ublažavanje inferiornosti; kompleks više vrednosti – smanjenje; koža - čišćenje; kratkovidost; krvni pritisak – normalizacija; menopauza – regulisanjenje; opekotine; osećaj krivice – ublažavanje; predmenstrualni ciklus (PMS) ; privlačenje srodne duše; rane – zaceljivanje; razumevanje jedinstva na božanski način; reproduktivni organi; snaga – vraćanje; srce; srčana aritmija; strah – smanjenje; vid; zaštita od vradžbina, zlih sila, crne magije, uroka; ženske bolesti
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a zatim puni na suncu par sati.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Ovan; Strelac;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
srčana;
Kataloški broj  
1560;
Prehnit Prehnit
Dobio je ime po majoru Prehnu koji ga je otkrio krajem osamnaestog veka u Južnoj Africi. Prehnit su u početku koristili lekari u tradicionalnim afričkim plemenima kao kamen proricanja.
Prehnit izbacuje toksine, pomaže metabolizam i efikasnije strujanje krvi kroz organizam, balansira meridijane, snižava visok krvni pritisak i hipertenziju. Odličan je kod oslobađanja od klaustrofobije, agorafobije i za skidanje kilagrama.
Prehnit je najverovatnije najbolji kamen koji služi kao pomoć da kažete ne nerazumnim zahtevima kod kuće i na poslu. Naročito je dobar za žene kojima je teško da iskažu ljutnju ili da ispune zahteve drugih, naročito u okruženjima gde dominiraju muškarci. Ostavite jedan da vam štiti kuću kada idete na odmor.
Prehnit smiruje hiperaktivnu decu i životinje.
Primena
Primena
 
Anđeoske energije - privlačenje; anemija, malokrvnost; arteroskleroza; astralna putovanja; bubrezi; bubrezi, kolike; detoksikacija, trovanje; energija, jačanje protoka - podizanje energetskog nivoa; glatki energetski tokovi – poravnavanje čakri; imunitet; intuicija - razvijanje; istina; jedinstvo podsvesnog i svesnog uma; krv, krvotok; krvni pritisak – visok; krvni sudovi – zakrčenje; ljubav – bezuslovna; ljubav – jačanje osećanja; masti – razgrađivanje; meditacija; metabolizam – uravnoteženje; metabolizam, asimilacija minerala i vitamina; mir, smirivanje, smirenost, duhovni mir; mudrost - intuitivna, unutrašnja; nesanica, miran san; pluća; povezivanje sa anđeoskim svetovima; prekognicija, proricanje; ramena, ukočenost; regeneracija tkiva; Regulisanje telesne težine (gojaznost) ; sećanje na snove; smirenje emocija, relaksacija; strah – smanjenje; timus; vidovitost, buđenje; vizuelizacija
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a puni se noću u čaši vode zajedno sa kamenčićima Gorskog kristala.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
solarni pleksus; srčana;
Kataloški broj  
1583; 1592; 1605; 1615; 1625; 1629; 1640; 1652; 1664; 1676; 1761;
Rodonit Rodonit
Vatra Rodonita je kaljena uticajem Venere i zemaljskih moći. To je vatra koja tiho gori i koja može da rasprši jače, manje kontrolisane sile. Iz ovog razloga, rodonit zovu ruža koja gori (rhodon je grčka reč za ružu) .
Pomaže da postanete najveći potencijal na planu ljubavi i zavođenja. Utiče na jačanje libida i potencije.
Rodonit može da pomogne da se isceli gorčina koja se javlja u primarnoj i široj porodici. Pojačava strpljenje u momentima kada su drugi nestrpljivi ili neobično spori. Rodonit nosite na posao kako biste obezbedili da vaše sposobnosti budu primećene. Ovo je kamen koji se poistovećuje sa muzičarima, pevačima i mirotvorcima. Koristan je za ljude koji rade u industriji i pomaže radnicima koji rade u smenama da harmonizuju svoj ritam.
Pomaže deci da blistaju i da razviju svoje specifične talente. Može da bude koristan za decu i tinejdžere koji imaju problem da kontrolišu svoj temperament ili su sklona psovanju.
Rodonit štiti od negativnosti i psihičkih napada.
Primena
Primena
 
Artritis; balansiranje jin i jang energije; balansiranje mentalne energije; disajni putevi, otežano disanje, gušenje, začepljenje nosa; egoizam – smanjivanje, narcizam; emocionalno samoisceljivanje; emotivne traume – lečenje; emotivni bol – lečenje; emotivni šok; epifiza; fizičko telo - rast; glatki energetski tokovi – poravnavanje čakri; hapatitis (žutica) ; hipersenzibilnost – preosetljivost; histerija; intuicija – razvijanje; jetra - čišćenje; jetra – ciroza, rak; kardiovaskularni sistem; kičma; kičmena moždina; konfuzija; ljubav – bezuslovna; ljubav jačanje osećanja; mentalna jasnoća; mentalna uznemirenost; metabolizam – uravnoteženje; mudrost – intuitivna, unutrašnja; multipla skleroza; napetost, smirenje; negativna astralna energija – raspršivanje; nervni sistem – jačanje; nesebičnost; nezadovoljstvo; opraštanje sebi i drugima; panika; paraliza; patnja – ljubavna; pinealna žlezda; pluća; prihvatanje promena; prijateljstvo; pršljenovi; psihička zaštita; psihičke traume; rahitis; rane – zaceljivanje; rast; ravnoteža svih tela; samopoštovanje; samopouzdanje; senzitivnost, osećajnost; skeletni sistem; smirenje emocija, relaksacija; srčana aritmija; srž – oboljenje; srž – rak; šok; trudnoća; uho - bol, šum; um smirenje – psihičko smirenje; velikodušnost; zaštita od negativnih misli i osećanja; zaštita putnika; zglobovi – bolovi; zglobovi – upala; želudac – čir
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a zatim puni na suncu par sati.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Bik; Devica; Rak;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
sakralna; srčana;
Kataloški broj  
1315; 1337; 1361; 1390; 1419; 1449; 1469; 1489; 1509; 1529; 1561;
Roze kvarc Roze kvarc
Adonisa, ljubavnika grčke boginje Afrodite (Venera u rimskoj mitologiji) , napao je Arej bog rata, u obliku vepra. Afrodita je požurila da ga spase i zapetljala se u trnov žbun. Njihova pomešana krv obojila je beli kvarc u roze. Zevs se sažalio na njih i oživljavao je Adonisa Afroditi na šest meseci u toku godine. Zbog ovog mita roze kvarc je postao simbol pomirenja u ljubavi. Kasnije je postao prigodan poklon kojim se potvrđuje ljubav među mladim Rimljanima.
Roze kvarc je esencijalan za lekare: olakšaće bolove ili tenzije, emocionalne rane kao što su duboka žalost, stres, strah ili ljutnja.
Roze kvarc je odličan kamen za privlačenje ljubavi i širenje mira. Ukoliko telefonski poziv neočekivano postane konfrontirajući, stavite roze kvarc da apsorbuje negativnost. Dobar je zaštitnik od pakosti i zlobe. Kristal u tom slučaju deluje kao barijera.
Roze kvarc je poznat kao dečji kamen, zato što će mališani instiktivno u gomili drugih kristala da odaberu njega kada imaju glavobolju. Roze kvarc će pomoći devojčici koja prolazi kroz rane faze sazrevanja u ženu, jer je vrlo dobar za jačanje zdrave ljubavi prema sebi i samopouzdanja.
Roze kvarc je odličan kamen za životinje koje su došle iz centara za spasavanje i koje su bile traumatizovane.
Roze kvarc štiti od noćnih mora i pomaže da se izbegne stanje zavisnosti.
Roze kvarc može da oslobodi prigušene emocije.
Primena
Primena
 
Agresivnost; alchajmerova bolest; apsces; bore; depresija; emocije – dovođenje pod kontrolu volje, smirenje; emocionalno – samoisceljivanje; emotivne traume – lečenje; emotivni bol – lečenje; emotivni gubitak; emotivni problemi; harmonija – emocionalna; infarkt; iscrpljenost, malaksalost, slabost organizma; jačanje životne energije i organizma; jajnici – upala; kardiovaskularni sistem; koža – infekcije; koža – uopšteno; krv, krvotok; krvni pritisak – nizak; krvni sudovi – jačanje; lep ten; lepota, gracioznost; ljubav – jačanje osećanja; ljubav prema sebi; mentalna retardiranost, mongoloidnost; mentalni problemi; mesečarenje; mir, smirivanje, smirenost, duhovni mir; napetost, smirenje; neplodnost; nervna napetost, nervoza; nesanica, miran san; nežnost; noćno mokrenje – nekontrolisano; nostalgija; opraštanje sebi i drugima; opuštanje, opuštenost; oslobađanje potisnutih osećanja; otvaranje srca; parkinsonova bolest; patnja – ljubavna; podmlađivanje; porodični problemi; poverenje u sebe i druge; prijateljstvo; privlačenje srodne duše; psihičke smetnje; samopoštovanje; samopouzdanje; seksualni problemi; senilnost, zaboravnost; smirenje emocija, relaksacija; smisao za lepotu; srčana aritmija; srce; srce - jačanje, starenje – usporavanje, vitalnost; strah – smanjenje; šizofrenija; tromboza; tuga, seta – smanjenje; umor; vizija i otkrovenje; zaštita od štetnih zračenja, radijacije rendgenskih zraka; zglobovi – upala; znojenje
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a zatim puni u posudi sa kamenčićima Gorskog kristala i Ametista (ostaviti preko noći). Ne bi trebalo da se izlaže suncu, jer bledi.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Bik; Devica; Jarac; Rak;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
srčana;
Kataloški broj  
1289; 1316; 1338; 1362; 1391; 1420; 1450; 1470; 1490; 1510; 1530; 1562; 1578; 1693; 1708; 1735; 1745; 1783; 1802; 1857;
Rubin Rubin
Ime je dobio od latinske reči "rubeus“ što znači "crven“. Zbog njegove lepote i retkosti Grci su ovaj kamen zvali majkom svih dragih kamenja. Aristotel je napisao: "Jedan od njih je crven kao krv poznat kao rubin. On je najbolji od svih“. Rimljani su ga zvali "cvetom među kamenjem". Za njega se kaže da kombinuje erotiku, senzualnu ljubav i agape, duhovnu ljubav i i da su sve ove ljubavi u njegovoj kristalizovanoj formi. U srednjem veku Rubin je korišten kao zaštita od kuge. Ako bi njegova boja postala tamnija , nosilac kamena bi morao da pobegne sa tog mesta na drugo kako bi zaštitio sebe od napada infekcije i vratio bi se kući tek kada bi kamen iznova povratio svoju prvobitnu boju.
Rubin je kamen koji nas puni energijom, unosi snagu u život i podstiče strast za životom. Štiti od svih natčulnih napada i energetskog "vampirizma". Kamen bogatstva i izobilja.
Primena
Primena
 
Rubin detoksikuje telo, krv i limfu, reguliše probleme potencije, krvnih sudova, krvni pritisak, infektivnih bolesti i slabe cirkulacije. Aktivira jetru, reguliše šećer u krvi, jača imunološki sistem, štiti od anemije i leukemije, ublažava menstrualne probleme, koristan je za srce i vaskularni sistem. Stimuliše rad nadbubrežne žlezde, bubrega, repoduktivnih organa i slezine.
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Prazni se 2 puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta a zatim se puni na suncu nekoliko sati.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Devica; Jarac; Ovan; Škorpija;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
bazna / korenska; srčana;
Kataloški broj  
1762;
Rutilski kvarc Rutilski kvarc
Za zlatne rutile među kvarcovima se verovalo da su kristalizovana sunčeva svetlost ili zlato koje je pripadalo zmajevima. Za rutilski kvarc se kaže da je kamen anđela zato što se verovalo da su sadržavali duhove Anđela. Nekada se rutilski kvarc zvao i Venerinom kosom.
Rutilski kvarc moćno podstiče regeneraciju ćelija, usporava starenje i daje organizmu jaku životnu vitalnost. Takođe, pomaže da se uspori progres hroničnih bolesti kao što su bronhitis i astma. On potpomaže zarastanje tkiva i moždanih ćelija i poboljšava stanje krvnih sudova i vena. Majke koje doje decu mogu imati koristi od ovog kamena.
Pojačava seksualnu želju i snagu kod starijih ljudi i olakšava krizu srednjeg doba kod oba pola. Postavljen na čakru solarni pleksus deblokiraće trome centre i energije i pomoćiće da se izbalansira čitav sistem. Kada je u pitanju životna sredina, dobar je za obnavljanje oblasti na kojima se nalazi nuklearni otpad i zagađenje.
Rutilski kvarc štiti one koji žive u ili blizu gradova. Pomaže i ojačava starije ljude koji su nezaposleni, ohrabrujući ih da istražuju nove oblasti zaposlenja.
Kristal olakšava samoću kod jedinaca i pomaže deci da se uhvate u koštac sa krizama u porodici. Koristite rutilski kvarc kako biste doneli ljubav onima koji su fizički neprivlačni.
Primena
Primena
 
Alchajmerova bolest; astma; Aura – čišćenje; bronhitis; bubrezi – čišćenje; bubrezi – kamen i pesak; creva, upala; čišćenje ćelija, unutrašnjih organa i tkiva; čišćenje meridijana i nadija; ćelije – regeneracija, obnavljanje; debelo crevo – upala; depresija; disajni putevi, otežano disanje, gušenje, začepljenje nosa; energija, jačanje protoka - podizanje energetskog nivoa; epilepsija; fobije; glatki energetski tokovi – poravnavanje čakri; impotencija; imunitet; iscrpljenost, malaksalost, slabost organizma, jačanje životne energije i organizma; iskrenost; istina; kreativnost; lična duhovna snaga – jačanje; moždane ćelije; mržnja otklanjanje; neplodnost; nervni sistem – jačanje; nesanica – miran san; opraštanje sebi i drugima; osećaj samoće – ublažavanje; pluća; podmlađivanje; podrigivanje; prehlada; prosvetljenje; razumevanje ljudske prirode; samodestruktivnost, samoubilačke misli; samisceljivanje božanskim energijama; samospoznaja; sida; stabilizacija duhovnog razvoja; starenje – usporavanje, vitalnost; strah od budućnosti - smanjenje; tiroidna žlezda – insuficijencija; tvrdoglavost, inat; um smirenje – psihičko smirenje; upala grla, krajnika, dušnika, angina, upala usne duplje; zaštita od psihičkih napada; zaštita od vradžbina, zlih sila, crne magije, uroka
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a zatim puni na suncu par sati.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Blizanci; Devica; Ribe; Vodolija;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
grlena; solarni pleksus;
Kataloški broj  
1317; 1339; 1363; 1392; 1421; 1451; 1471; 1491; 1511; 1531; 1763;
Safir Safir
Biblija poredi Safir sa plavetnilom neba. Prorok Jezekija je napisao: “Potom videh, i gle, na nebu koje beše nad glavama heruvimima, pokaza se nad njima kao kamen safir na oči kao presto. “ U knjizi Otkrivenja , Safir se pominje kao jedan od kamenja koji je ugrađen u Novi Jerusalim. Za Safir se kaže da prima svoju zaštitničku snagu od Saturna i radi čega je bio naveliko preporučivan od starina od strane kraljeva i imperatora. Damigeron je napisao : "Safir je posebno blagosloven od strane bogova, kraljevi su ga nosili oko vrata jer je to za njih bio najsnažniji zaštitnički kamen“.
Safir je kamen mudrosti koji donosi mir, staloženost uma i oslobađa od mentalne napetosti i depresije.
Primena
Primena
 
Pomaže kod hroničnih oboljenja sinusa, uha i oka, ublažava stres, reguliše rad svih žlezda, jača vene i poboljšava njihovu elastičnost, smanjuje upalu grla, ublažava stres, jača seksualnu moć, čuva od nesanice i noćne more, leči bolesti krvi, ublažava groznicu i krvavljenje iz nosa, čisti jetru i bubrege, regeneriše kožu, smanjuje apetit i nervozu. Veoma moćan zaštitini kamen od svih spoljašnjih štetnih uticaja.
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Prazni se 2 x mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta a zatim se puni na suncu par sati.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Bik; Devica; Ribe; Vaga; Vodolija;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
čeona / treće oko;
Kataloški broj  
1764;
Sardoniks Sardoniks
Sardoniks je u klasična vremena bio korišćen za nakit, mozaike i statue. Poistovećivao se sa bogom Marsom, Herkulom i svecima. Tradicionalno, kamenje koje sadrži crne, bele i crvene šare označava poniznost, vrlinu i hrabrost. Talisman od sardoniksa će doneti brak u roku od godinu dana.
Olakšava bolove u leđima i kičmi, menstrualne tegobe ili probleme sa jetrom i čisti telo od blokada i nečistoća.
Sardoniks će doneti izlečenje u dom, bilo da su u pitanju bračni parovi ili roditelji i deca. Dobar je za sve pravne stvari i za dostizanje pravde, za sve koji rade kao advokati ili se bore za ljudska prava.
Deca mogu da imaju koristi od sardoniksa, naročito ako se ne uklapaju u sredinu. Pomaže da se pronađu izgubljene životinje.
Primena
Primena
 
Afte; akne; brak – harmonija; bubrezi; čula – oživljavanje; depresija; disajni putevi, otežano disanje, gušenje, začepljenje nosa; endokrini sistem; grlo; hepatitis (žutica) ; hrabrost; inspiracija, dobijanje ideja; jetra – ciroza, rak; kapilari, prošireni; kosa, nokti – opšte; ljubav – bračna; ljubav – jačanje osećanja; mentalna snaga; misli, negativne – otklanjanje; oči, zamor; optimizam; percepcija viših duhovnih nivoa; pluća; prijateljstvo; radost životna, slavljenje života; razumevanje suštine stvari; samokontrola; samopouzdanje; skeletni sistem; spiritualnost, spiritualni rast; srčana aritmija; sreća, postizanje osećanja sreće; srž, rak; strast – buđenje; tiroidna žlezda – hiperfukncija; tiroidna žlezda – insuficijencija; trema, strepnja; tuga, seta – smanjenje; upala grla, krajnika, dušnika, angina, upala usne duplje; varenje; volja – jačanje; zaštita od negativnih misli i osećanja; zaštita od vradžbina, zlih sila, crne magije, uroka; žlezde – otok, upala
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a zatim puni na suncu par sati.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Devica; Jarac;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
bazna / korenska; grlena;
Kataloški broj  
1563;
Serpentin Serpentin
Serpentin je dobio ime po tome što podseća na kožu zmije (neke vrste su ljuskaste) i zato je postojala asocijacija da štiti od zmija i drugih otrovnih životinja. Bio je sveti kamen drevne boginje zmije: na primer egipatska boginja Uadjet je bila oslikavana kao krilata kobra sa krunom, koja izbacuje otrov na bilo koga ko želi da naudi faraonu.
Serpentin usmerava svoju energiju u koren svih problema ili bolesti, čak i kada se ne zna za bolest i probleme. Serpentin uklanja toksine i smanjuje umor i bolesti koje uzrokuju nedostatak energije ili slabost mišića. Umiruje nerve i ublažava ujede, ubode, ekceme i druge poremećaje kože. Takođe balansira hormone i promenu raspoloženja. Jača životnu snagu i energiju.
Serpentin će pojačati vaše samopouzdanje i naučiti vas da verujete svojoj intuiciji u situacijama gde nemate jasne informacije ili kada drugi žele da vas prevare. On štiti od zlih jezika i skandala.
Serpentin ohrabruje decu da prevaziđu strahove od insekata, zmija i guštera. Pomaže životinjama sa problemima na koži, kao i da se reše buva i krpelja.
Primena
Primena
 
Apsorpcija kalcijuma; bubrezi; bubrezi, upala; buđenje i uzdizanje kundalini energije; dijabetes; glatki energetski tokovi – poravnavanje čakri; harmonija – emocionalna; hipoglikemija; hormoni – lučenje, regulisanje poremećaja; imunitet; intuicija – razvijanje; krv – čišćenje; krv – detoksikacija; krv, krvotok; ljubav – jačanje osećanja; meditacija; mir, smirivanje, smirenost, duhovni mir; nervna napetost, nervoza; ojačavanje misaonih procesa – stimulisanje intelekta; parazitske infekcije; pluća – upala; podsticanje zdravih navika; povećanje prihoda, poslovni uspeh; samouverenost – jačanje; sida; srce; stres; timus; viši psihički talenti, sposobnosti; zaštita od ogovaranja; zaštita od vradžbina, zlih sila, crne magije, uroka; zmijski ujed
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a zatim puni u posudi sa kamenčićima Gorskog kristala (ostaviti preko noći).
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Strelac; Vaga;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
bazna / korenska; grlena;
Kataloški broj  
1294; 1364; 1393; 1422; 1564; 1584; 1593; 1630; 1641; 1653; 1665; 1677;
Serpentin zebra srebrno oko Serpentin zebra srebrno oko
Srebrno oko (Serpentin zebra)
Serpentin zebra spada u serpentine i ima sve karakteristike serpentina. Jedino se razlikuje po boji, jer po sebi ima srebrne pruge zbog čega se još zove i "Srebrno oko".
Primena
Primena
 
Buđenje i uzdizanje kundalini energije; energetske blokade – otklanjanje; glavobolja; meditacija; mir, smirivanje, smirenost, duhovni mir; nervna napetost – nervoza; ojačavanje misaonih procesa – stimulisanje intelekta; stres
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a zatim puni u posudi pored Gorskog kristala preko noći.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Blizanci; Vaga; Vodolija;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
srčana;
Kataloški broj  
1566;
Smaragd Smaragd
U drevnoj mitologiji smaragd je bio povezivan sa Merkurom, vesnikom bogova i bogom putovanja tako da se nameće prirodan zaključak da je ovo kamen koji štiti putnike. Smaragd koji se može naći u blizini Crvenog Mora bio je osnovno bogatstvo faraona. Kleopatra je težila da dostigne večnu mladost i lepotu uz pomoć najdragocenijih smaragda koje je stavljala na svoju kožu. Zeleni smaragd simbolizuje nadu i prosperitet. To je kamen zrelosti, a za stare Grke je bio i kamen božanske intuicije. Novi Svet je bio Evropi bogat izvor smaragda. Konkvistadori su mnoge od najpoznatijih smaragda ukrali od Inki.
Smaragd je kamen inspiracije i beskrajnog strpljenja. Obezbeđuje fizički, emotivni i mentalni balans.
Primena
Primena
 
Pomaže obolelima od multiple skleroze, Parkinsonove bolesti, epilepsije, šizofrenije, paranoje i psihoza. Čuva od infekcija, srčanih oboljenja, anemije, reguliše krvni pritisak, smiruje oči i popravlja vid. Smiruje dijabetes i reumatizam, vrši detoksikaciju jetre.
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Prazni se 2 x mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta a puni se u suvoj posudi sa Gorskim kristalom ili Rubinom u toku noći.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Bik; Rak; Vaga;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
srčana;
Kataloški broj  
1765;
Sodalit Sodalit
U moderna vremena sodalit je postao kamen za poboljšanje stanja kod starijih žena.
Sodalit je univerzalni kristal za lečenje, koji otpušta nežne talase koji se šire kroz sistem. Ovo je kamen koji hladi, umiruje fizička ili emotivna pregrevanja, puls i visok krvni pritisak. Nežno uravnotežava nivo šećera u krvi i umiruje upale, probleme sa ušima, grlom, sinusima, ustima i tiroidnom žlezdom.
Pomaže onima koji se suočavaju sa odlaskom u penziju. Pomaže roditeljima da otpočnu novu fazu u zajedničkom životu nakon odlaska dece od kuće. Pomaže učiteljima i svima koji su uključeni u pravne poslove da mudro reaguju. Sodalit pomaže da se prevaziđe strah od letenja. Podiže samopouzdanje i veru u sebe. Odličan je protiv stresa.
Sodalit je dobar za decu koja imaju vrlo malo kontakata sa bakama i dekama. Sodalit umiruje ženke životinja kada su im uzeti mladunci.
Primena
Primena
 
Dijabetes; endokrini sistem; groznica; hipersenzibilnost – preosetljivost; hrabrost; imunitet; inspiracija – dobijanje ideja; komunikacija – poboljšanje; konfuzija; krvni pritisak – visok; limfni sistem, čišćenje; meditacija; memorija, jačanje; mentalna jasnoća; mentalna uznemirenost; metabolizam – uravnoteženje; mir, smirivanje, smirenost, duhovni mir; mudrost; nesanica, miran san; nezadovoljstvo; oči – zamor; očni pritisak – smanjenje; osećaj krivice – ublažavanje; osećanje povezanosti sa drugima; pamćenje, brzina rasuđivanja; panika; podsticanje zdravih navika; porodični problemi; predrasude – oslobađanje; prihvatanje promena; psihičke traume; samodestruktivnost, samoubilačke misli; samopouzdanje; snaga uma – jačanje; stagnacija u razvoju; strah – smanjenje; sumnja – ublažavanje; temperatura – snižavanje; tiroidna žlezda – hiperfunkcija; učenje; um, smirenje – psihičko smirenje; varenje; znanje; žlezde – posdsticanje rada
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se svakih sedam dana pod mlakom vodom oko 5 minuta, a zatim puni u posudi pored Gorskog kristala preko noći.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Devica; Jarac; Škorpija;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
čeona / treće oko; grlena;
Kataloški broj  
1365; 1394; 1423; 1565; 1579; 1585; 1594; 1631; 1642; 1654; 1666; 1678; 1858;
Sokolovo oko Sokolovo oko
Sokolovo oko je jedna vrsta Tigrovog oka. Odličan je za otklanjanje negativnog razmišljanja i stereotipnog ponašanja, ublažava pesimizam, jača samopouzdanje, daje sposobnost praštanja, otklanja emotivne blokade, oslobađa od stranih uticaja, podstiče vidovitost.
Kada ga stavite na zemaljsku čakru, odličan je za uzemljenje.
Privlači sreću i bogatstvo, štiti od crne magije i urokljivih očiju. Konzervativnim osobama olakšava da prihvate novine i nov način razmišljanja.
Primena
Primena
 
U fizičkom smislu,pomaže kod raznih upala,problema sa očima,katarakte,zamora očiju,upale rožnjače,povrede očiju,kratkovidosti.Stimuliše rad vaskularnog sistema,metabolizam i probavu,smiruje hroničnu migrenu.
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a zatim puni u posudi sa Gorskim kristalom (preko noći). Korisno je povremeno ga držati u posudi sa Hematitom.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
čeona / treće oko; zemaljska;
Kataloški broj  
Sugilit Sugilit
Dobio je ime po japanskom naučniku dr. K. Sugi - ju koji ga je otkrio 1944 godine. Oni koji su zainteresovani za njegova magična dejstva veruju da je njegov visokisjaj od destruktivne snage kosmičke radijacije i da je on jedan od poslednjih upozorenja čovečanstvu da dolazi kraj sveta. Jedan od najjačih kristala. Sugilit simbolizuje samokontrolu. Za njega se kaže da će da upozori ljude kada se približi neposredni kraj sveta. Nosioc ovog kamena može da se suprotstavi svim neprijatnim situacijama. On je dobra asistencija deci koja imaju poteškoće u učenju čitanja i pisanja...
Primena
Primena
 
Pomaže kod jakih koštanih obolenja, oduzetosti, paralize, šlogova, jakih glavobolja, infarkta, epilepsije, nervnih obolenja, jakih bolova, AIDs - a, tumora i raka. Jača imunitet, krvotok, regeneriše ćelije, jača vid, sluh, govor, čisti unutrašnje organe.
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno sa kristalima Hematita, a puni sa Gorskim kristalom.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Ribe; Škorpija; Vaga;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
bazna / korenska; čeona / treće oko; grlena; krunska; sakralna; solarni pleksus; srčana; viša krunska; zemaljska;
Kataloški broj  
Tigrovo oko Tigrovo oko
Tigrovo oko se povezuje sa tigrom, kraljem zveri u istočnjačkim mitovima. U Japanu se za tigra verovalo da živi hiljadu godina. Rimski vojnici nosili su tigrovo oko kako bi u bitkama bili hrabri.
Tigrovo oko daje energiju slaboj i iscrpljenoj osobi. Ublažava depresiju i podiže raspoloženje. Smanjuje želju za obilnom hranom, alkoholom, cigaretama ili drugim stimulantima. Pomaže procesu varenja, smanjuje modrice i probleme sa stomakom i žuči. Greje reumatske zglobove ili kosti. Iznad svega, tigrovo oko podstiče balansiranje zdravlja, detoksikaciju.
Donosi sreću i novac i kao takav pomaže potencijalnim kupoholičarima da budu razumni i realni kada je reč o finansijama. Pomaže onima koji rade sa akcijama, kao i onima koji se bave nekretninama, bankarima, i koji rade sa osiguranjima.
Tigrovo oko privlači uspeh mlađoj osobi, naročito starijim tinejdžerima, pomažući joj da se ne obeshrabri u prisustvu konkurencije. Pomaže da se kod dece razviju kompjuterske sposobnosti, kao i sposobnosti za poslovanje, koje će doneti finansijsku sigurnost. Uklanja tvrdoglavost i bes kod male dece.
Tigrovo oko je efektno u slučaju da domaći ljubimci, kojima se previše popuštalo, ne postanu domaći tirani.
Koristiti ga kako bi se sačuvali tigrovi i druge velike životinje iz porodice mačaka u divljini, kao i u zoološkim vrtovima.
Primena
Primena
 
Astma; balansiranje jin i jang energije; bol; bubrezi; depresija; digestivni trakt; donošenje odluka – odlučnost; duhovni uvidi; emotivna ravnoteža; emotivni bol – lečenje; epilepsija; grlo; harmonizacije leve i desne polovine mozga; hrabrost; inspiracija, dobijanje ideja; iscrpljenost, malaksalost, slabost organizma, jačanje životne energije i organizma; jetra; jetra – čišćenje; kašalj; krvni pritisak – visok; kukovi; lična duhovna snaga – jačanje; meditacija; mentalne bolesti; nadbubrežna žlezda; napetost – smirenje; nervni sistem – jačanje; nesigurnost; obilje, bogatstvo, blagostanje; oči – problemi (peckanje, problemi na mrežnjači) ; opuštanje, opuštenost; pamćenje, brzina rasuđivanja; pankreas; paranoja; percepcija viših duhovnih nivoa; pohlepa; povećanje prihoda, poslovni uspeh; praktičnost; predrasude – oslobađanje; problemi u školi i na poslu; prostata; psorijaza; rane – zaceljivanje; reproduktivni organi; samopoštovanje; sigurnost; slezina; smirenje emocija, relaksacija; srce; sreća - postizanje osećanja sreće; starenje – usporavanje, vitalnost; strpljenje; šizofrenija; tvrdoglavost, inat; uzemljenje; volja – jačanje; zaštita – uopšteno; zglobovi – bolovi; žuč
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlakom vodom oko 5 minuta, a zatim se puni na suncu par sati.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Bik; Rak; Strelac;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
solarni pleksus;
Kataloški broj  
1318; 1340; 1366; 1395; 1424; 1452; 1472; 1492; 1512; 1532; 1567; 1580; 1795; 1859;
Tigrovo oko crveno Tigrovo oko crveno
Tigrovo oko crveno se tradicionalno koristilo kao amajlija koja odbija "urokljive" oči i daje nosiocu hrabrost i nepovredivost. Ovo je bio Hefestov kamen (kamen grčkog boga vatre i kovačkog zanata) , koji je u podnožju vulkanske planine Etne, bogovima kovao oklope, oružje i nakit.
Tigrovo oko crveno pomaže umornoj krvi da se podmladi i ponovo uspostavi prirodne ritmove u toku menstrualnog ciklusa. Ono takođe pojačava potenciju kod muškaraca. Kao i sve vrste Tigrovog oka, pojačava vid, naročito noću. Dobar je za poboljšanje zdravlja nakon hirurške intervencije, takođe oslobađa od psihosomatskih i depresivnih stanja.
Tigrovo oko crveno donosi i novac i sreću kući. Vrlo je moćan zaštitni kamen protiv napada i nesreća u kući ili za vreme putovanja, naročito u vozovima i noćnim autobuskim linijama. Koristan kamen za zaštitu osoblja u bolnici i onih koji se bave po život rizičnim zanianjima. Tigrovo oko crveno je takođe korisno imati za duga putovanja kolima, vozom ili kamionom.
Tigrovo oko crveno je dobar kamen protiv nasilne dece. Tirovo oko crveno stavljeno na mačji okovratnik štiti je od onih koji mrze mačke.
Primena
Primena
 
Bešika – jačanje; bronhitis; koncentracija; memorija – jačanje; pamćenje, brzina rasuđivanje; prostata; seksualna moć (nagon) – pojačavanje
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlakom vodom oko 5 minuta, a zatim se puni u posudi sa Gorskim kristalom (ostaviti preko noći).
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Blizanci; Rak; Škorpija; Strelac;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
bazna / korenska;
Kataloški broj  
1367; 1396; 1425; 1796;
Tirkiz Tirkiz
Ime za Tirkiz potiče iz Turske, gde su ga krstaši i otkrili, iako je bio u upotrebi hiljadama godina ranije. To je kamen koji se poistovećivao sa bogovima i boginjama u staroegipatskim, kineskim i američkim kulturama.
Ovo je bio jedan od najdragocenijih kamenova u drevnom Egiptu, i značenje njegovog imena je očarati. Hator, Boginja ljubavi, muzike, radosti i žena, nazvana je Damom Tirkiza, dajući time žensku notu ovom kamenu (u velikom broju drugih kultura ovo je bio muški kamen) . U drevnom Egiptu Tirkiz je takođe bio povezivan sa Bogovima Sunca i samim Suncem, i kao i Lapis Lazuli povezivan je sa ponovnim rođenjem. Kaže se da je kosa Ra Boga Sunca napravljena od Tirkiza.
Poznat kao muški kamen snage u Americi, jedino su ratnici mogli da ga nose. U nekim delovima upotrebljavan je jedino za ukrašavanje statua muških božanstava. Za njega se mislilo da je kamen neba.
Tirkiz je bio svet mnogim plemenima američkih Indijanaca, uključujući Pueblo Indijance. Zaista, u nekim naseljima u Čako kanjonu u Meksiku, pronađeno je oko 9000 privezaka i lančića u grobu jednog vojskovođe. Neki su bili izrezbareni u obliku životinja ili ptica.
Tirkiz je među Apačima bio moćan talisman i iscelitelj i zato je bio vrlo važan za one koji su se bavili lečenjem. Verovalo se da će Tirkiz nakon oluje da se nađe u vlažnoj zemlji na mestu gde se duga završava.
Asteci su pernatom zmijolikom božanstvu, Kecalkoatlu kao žrtvu nudili lobanju u koju su bili umetnuti stotine malih kristala Tirkiza.
Tirkiz detoksikuje sistem od zagađenja, oslobađa od migrena, upale grla, reumatizma, artritisa, upale pluća, astme i ostalih alergija. Odličan je za unutrašnje uho i probleme sa očima. Takođe olakšava grčeve i smanjuje kiselost u organizmu i dobar je kao pomoć u borbi protiv virusa.
Držite Tirkiz blizu stepeništa kako biste sprečili padove, naročito ukoliko imate decu ili stare ljude u kući. Sakrijte Tirkiz u dvorištu ili blizu ulaza kako biste oterali uljeze.
Tirkiz će privući prosperitet i uspeh. Stavite ga na radno mesto ili na mesto gde držite finansijske papire.
Tirkiz je dobar kamen za decu, koji ih štiti od napasnika. On takođe pomaže bojažljivom detetu da preduzme inicijativu i da bez treme odgovara na pitanja koja mu učitelj postavlja u školi.
Tirkiz stavite na povodac ili ogledalo kod ptica u kavezu kako biste sprečili krađu ili sprečili da životinja zaluta ili se izgubi.
Tirkiz, poznat po zaštiti od otrova, menja svoju boju ukoliko se u blizini nalazi otrov ili druge vrste opasnosti.
Zbog svoje snage i povezanosti sa vođstvom, često se naziva i kamenom boraca, naročito korisnog kod osobe koja ima vodeću i aktivnu ulogu u mirovnim pokretima kada je u pitanju zaštita životne okoline ili zaštita ljudskih prava.
Tirkiz ima dvojaku funkciju: puni energijom i balansira promene raspoloženja ili ekstremne emocije, čineći da onaj koji ga nosi bude manje osetljiv na negativne uticaje spolja. Jača i štiti Auru.
Primena
Primena
 
Alkoholizam; anoreksija; astma; Aura – čišćenje; Aura – stabilizacija; Aura – zaštita; bol; bradavice; bronhitis; bubrezi – čišćenje; bubrezi – kamen i pesak; bubrezi – upala; čišćenje ćelija, unutrašnjih organa i tkiva; čišćenje karme; debelo crevo – upala; disajni putevi, otežano disanje, gušenje, začepljenje nosa; endokrini sistem; frigidnost; giht; glatki energetski tokovi – poravnavanje čakri; glavobolja; grlo; impotencija; imunitet; infektivne bolesti, infekcije; inspiracija, dobijanje ideja; iskrenost; istina; jajnici – normalan rad; kandida; kašalj; komunikacija – poboljšanje; kreativnost; krv - krvotok; krvni sudovi - jačanje; lepota – gracioznost; ljubav – jačanje osećanja; mentalna jasnoća; mentalna snaga; mir, smirivanje, smirenost, duhovni mir; misaona analiza – analitičke sposobnosti; mišići – upala; mudrost – duhovna; oči – problemi (peckanje, problemi na mrežnjači) ; oči – zamor; oslobađanje viška vode; panika; pluća; pluća, embolija; povećanje prihoda, poslovni uspeh; prehlada; psihičke traume; regeneracija tkiva; regulacija povišene kiselosti u organizmu; rehabilitacija posle bolesti; reuma; samodestruktivnost, samoubilačke misli; sida; sigurnost; sposobnost davanja i primanja; sreća, postizanje osećanja sreće; strah – smanjenje; strah od budućnosti – smanjenje; strah za opstanak (preživljavanje) – smanjenje; uho – bol, šum; upala grla, krajnika, dušnika, angina, upala usne duplje; upale, uzemljenje; zaštita od negativnih misli i osećanja; zaštita od štetnih zračenja, radijacije rendgenskih zraka; zaštita od vradžbina, zlih sila, crne magije, uroka; zaštita – uopšteno; zauške; zubobolja; želudac – kiselina; žlezde – podsticanje rada
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se jednom mesečno u posudi sa kamenčićima Hematita, (ostaviti preko noći). Puni se pored Gorskog kristala par sati. Ne bi ga trebalo iz lagati suncu.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Bik; Ribe; Škorpija; Strelac; Vodolija;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
grlena;
Kataloški broj  
1368; 1397; 1426; 1586; 1595; 1632; 1643; 1655; 1667; 1679; 1766;
Turmalin crni Turmalin crni
Turmalin je piezoelektričan kamen, što znači da izaziva struju pod pritiskom, i piroelektričan, što znači da stvara elektricitet sa toplotom. Holanđani ga nazivaju "uklanjačem pepela" jer prilikom zagrevanja on privlači pepeo iz cevi. Turmalin ima jak pozitivan uticaj na biljke, terajući parazite sa njih i zakopan u zemlju utiče na brži rast biljaka.
Turmalin uzemljuje duhovnu energiju, balansira čakre, meridijane i tela Aure i formira zaštitni omotač. Tradicionalno se koristi u vremenima nevolja i usmerava na pravac koji bi trebalo da se zauzme.
Moćan je mentalni iscelitelj, uravnotežava levu i desnu hemisferu mozga, transformiše negativne šeme ponašanja i mišljenja u pozitivne. Turmalin pomaže da razumete sami sebe i druge, vodeći vas duboko u vaše unutrašnje biće, promoviše samopouzdanje i umanjuje strah. Privlači inspiraciju, saosećanje, toleranciju i prosperitet.
Štiti od zračenja mobilnih telefona, elektromagnetnog smoga, radijacije, natčulnih napada, crne magije, uroka, vradžbina i negativnih energija svih vrsta.
Primena
Primena
 
Bes – smirenje; bol; bol u leđima; crvenilo; čišćenje ćelija, unutrašnjih organa i tkiva; energetske blokde – otklanjanje; energija, jačanje protoka - podizanje energetskog nivoa; geopatogena zračenja; glatki energetski tokovi – poravnavanje čakri; harmoničan rad čakri; karcinom – tumori; koža – uopšteno; leukemija; ligamenti; lišaj; ljubomora – smanjenje; meditacija; miomi; mišići – upala; misli negativne – otklanjanje; moždani udar; mučnina, povraćanje; negativne emocije – ublažavanje; nervi – uklješteni; nervna napetost, nervoza; nervni sistem – jačanje; obilje, bogatstvo, blagostanje; ogorčenost; optimizam; ostvarivanje želja; paraliza; pluća – upala; psihička zaštita; radost životna – slavljenje života; rak grla; ravnoteža uma i srca; razgrađivanje barijera, uklanjanje mentalnih blokada; samodestruktivnost, samoubilačke misli; samoisceljivanje Božanskim energijama; starenje – usporavanje, vitalnost; stres; tanko crevo; transformisanje negativne energije u pozitivnu; treće oko; uho – gluvoća; viši psihički talenti, sposobnosti; zaštita od negativnih misli i osećanja; zaštita od vradžbina, zlih sila, crne magije, uroka; zavist; zubobolja
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlakom vodom oko 5 minuta, a zatim se puni na suncu par sati.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Jarac;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
zemaljska;
Kataloški broj  
1319; 1453; 1568; 1596; 1606; 1616; 1626; 1644; 1656; 1668; 1680; 1691; 1706; 1733; 1743; 1860;
Turmalin kvarc Turmalin kvarc
Ovaj belo - crni kamen predstavljao je pobedu svetlosti nad tamom, dana nad noći, dobrog nad zlim. U modernoj zapadnoj misli ovaj kamen predstavlja uravnoteženje polariteta, jin i jang, kao što je to uvek bilo prisutno u orijentalnoj filozofiji.
Turmalin kvarc obnavlja ravnotežu tela, uma i duha, leči ožiljke i povrede na telu i koži. Oslobađa glavobolja povezanih za upalom sinusa. Pomaže ljudima sa Aspergerovim sindromom i drugim problemima ličnosti koji čine da socijalna interakcija bude teška. Pomaže oporavku nakon saobraćajnih nesreća.
Veliki je izvor unutrašnje snage kada ste umorni i ne možete da se odmorite.
Pomaže preosetljivoj deci i životinjama da tolerišu buku i iznenadne pokrete.
Primena
Primena
 
Alkoholizam; išijas; jajnici – cista; lumbago; porodični problemi
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlakom vodom oko 5 minuta, a zatim se puni na suncu par sati.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Lav; Ribe; Škorpija; Vaga;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
čeona / treće oko;
Kataloški broj  
1291; 1293;
Turmalin ružičasti Turmalin ružičasti
Pored opštih osobina Turmalina ovaj kristal je afrodizijak koji privlači ljubav, podstiče mir i opuštenost, štiti od briga i loših misli, otklanja blokade i psihoze, povezuje sa mudrošću i saosećanjem.
Primena
Primena
 
Obavlja detoksikaciju krvi, reguliše rad jetre i nivo vitamina i šećera u krvi, podstiče metabolizam, ublažava probleme sa opstipacijom i hemoroidima, čisti krvne sudove, harmonizuje proizvodnju belih i crvenih krvnih zrnaca, leči artritis i rak krvi. Žene štiti od neplodnosti, obolenja polnih organa i ublažava menstrualne bolove.
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a zatim puni u posudi zajedno sa Gorskim kristalom i Hematitom.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Škorpija;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
srčana;
Kataloški broj  
Unakit - Epidot Unakit - Epidot
Unakit je u magiji poistovećivan sa harmoničnim jedinstvom Marsa i Venere i simbol je ujedinjenja bračnim parovima ili onima koji su u dugogodišnjoj vezi.
Unakit može da se koristi da olakša porođajne bolove. Aktivira samoisceljujuće procese u telu i balansira telesne tečnosti i metabolizam. Unakit se može upotrebiti da reguliše ritam disanja. Oslobađa od opsesija ili kompulzija koje imaju svoje poreklo u prošlosti, čak pomaže i kod dečjih trauma.
Iznad svega, unakit kod samolečenja i lečenja drugih, otkriva korene problema i nežno oslobađa od bilo kakvih blokada koje bi mogle da spreče da energije lečenja teku kroz sistem.
U životnoj sredini Unakit je dobar za zaštitu ugroženih biljnih vrsta.
Usmerava vas na originalnost i neponovljivost stila u razmišljanju i ponašanju. Kao kamen partnerstva unakit promoviše harmonične odnose u ljubavi i poslu. Koristite ih da proračunate rizik i da napravite mudre investicije.
Unakit stvara sigurno okruženje za razgovor sa decom o njihovim problemima. Koristite unakit kad parite životinje.
Primena
Primena
 
Disajni putevi, otežano disanje, gušenje, začepljenje nosa; kašalj; materica
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se pod mlazom mlake vode oko 5 minuta dva puta mesečno, a zatim puni preko noći u posudi sa Gorskim kristalom.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Blizanci; Škorpija; Strelac;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
srčana;
Kataloški broj  
1320; 1341; 1369; 1398; 1427; 1454; 1473; 1493; 1513; 1533; 1569;
Žad Žad
U neolitskom periodu koristile su se dve mineralne formule žada za izradu alata i oružja, kao i amajlija. Žad je sveti kamen Maora koji su ga zvali zeleni kamen.
Žad je sveti kamen vekovima, a posebno u Kini.
U drevnoj Kini posuđe je bilo pravljeno od žada kako bi dalo životnu energiju hrani. Takođe je komad žada stavljan na kapke ili na usta pokojnika kako bi se osigurala besmrtnost pokojnikovog duha. Mladi muškarci bi poklanjali svojoj budućoj nevesti žad u obliku leptira kako bi time simbolički predstavili vernu i večnu ljubav.
Žad će privući sreću i prosperitet. Imajte u svom džepu ili na radnom stolu žad kada pregovarate ili pokušavate da otpočnete novi posao. Žad takođe pomaže da vaš um bude oštar ukoliko ljudi pokušavaju da vas zaslepe činjenicama i ciframa.
Žad odbija negativnost drugih ljudi i dobro je imati ga na radnom mestu, jer štiti od nametanja od strane neprijateljski nastrojenih ili prekomerno kritičnih kolega. Žad štiti bebe i žene, naročito trudnice i mlade majke.
Svi oblici žada privlače prijateljstvo i zbog te osobine su dobri za usamljenu i stidljivu decu. Žad je dobar kamen i za tinejdžere, jer pomaže da se izbalansiraju hormonske oscilacije i nestabilne emocije.
Kao prirodni transmiter životne energije, žad pomaže životinjama da budu zdrave i produžava im životni vek.
Žad je odličan za interpretaciju snova i za sanjanje lucidnih snova. Žad ističe naše urođene kvalitete i sposobnosti.
Žad je vrtni kristal i utiče na rast biljaka u baštama. Takođe je poznat i kao kamen koji priziva kišu.
Tradicionalno, žad se koristi u toku ljubavnog čina kako bi se stvorilo duboko duhovno i erotsko iskustvo i time ljubavnici ujedinili na svim mogućim nivoima.
Smatra se kamenom esencije ljubavi. On donosi mir, mudrost i ravnotežu, oslobadja od negativnih misli. Žad je simbol mira. On je kamen ravnoteže i isceljenja, smiruje nervozu i emocije zasnovane na strahu. Vibrira u harmoniji sa srčanom čakrom bolje od bilo kog drugog kristala i otvara je za emocije ljubavi.
Primena
Primena
 
Afte; akne; bešika, jačanje; bore; božanska pravednost; bubrezi; bubrezi, kolike; bubrezi – upala; detoksikacija –trovanje; duhovni prosperitet; grip; hrabrost; imunitet; jetra; kijanje; krv – čišćenje; krv – detoksikacija; krvni pritisak – normalizacija; krvni pritisak – visok; kukovi; lumbago; ljubav – jačanje osećanja; mentalna ravnoteža; metabolizam – uravnoteženje; milosrđe; mir, smirivanje, smirenost, duhovni mir; misli – negativne, otklanjanje; mokrenje – nemogućnost; mudrost; nadbubrežna žlezda; neplodnost; posvećenje; poverenje u sebe i druge; regulisanje telesne težine (gojaznost) ; rehabilitacija posle bolesti; reuma; sećanje na snove; skeletni sistem; skromnost; slediti svoje snove, ispunjenje snova; slezina; srce; sreća, postizanje osećanja sreće; strah – smanjenje; stres; suptilne energije – uravnoteženje; timus; vernost; zatvor
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a zatim se puni u posudi sa kamenčićima Ametista. Ne sme se puniti na suncu, jer sunčevi zraci remete vibracije.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Devica; Vaga;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
solarni pleksus; srčana;
Kataloški broj  
1321; 1342; 1371; 1400; 1429; 1455; 1475; 1495; 1515; 1535; 1767;
Zoisit Zoisit
Kamen je dobio ime po edelstenskom baronu Žigom (Sigismund) Zoisu. Kamen je odličan za preobražavanje negativnih energija u pozitivne. Pomaže vam da manifestujete vašu ličnu istinu kako ne biste bili pod uticajem drugih težeći da se povinujete normama, i transformiše destruktivne potrebe u one koje su konstruktivne. Ovaj kamen iznosi na površinu represivna osećanja i emocije tako da se one mogu izraziti i ponovo fokusira um. Pomaže kod oporavka od ozbiljnih bolesti ili stresa.
Primena
Primena
 
Adrenalin – smanjenje; balansiranje energije; balansiranje mentalne energije; bes – smirenje; buđenje Božanskih talenata; čišćenje ćelija, unutrašnjih organa i tkiva; droga; impotencija; kreativnost; lenjost, tromost; materica; nada; neplodnost; pluća; poverenje u sebe i druge; rehabilitacija posle bolesti; reproduktivni organi; seksualna moć (nagon) – pojačavanje; seksualni problemi; srce; sreća, postizanje osećanja sreće; starenje – usporavanje, vitalnost; strah – smanjenje; transformisanje negativne energije u pozitivnu; trema – strepnja; upale
Održavanje kristala
Održavanje
kristala
 
Čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a zatim puni na suncu par sati.
Astrološki znaci
Astrološki
znaci
 
Blizanci; Rak;
Čakra
Čakre na
koje se kristal
stavlja
 
srčana;
Kataloški broj  
1570;

Beograd, Svetog Save 1-9 B/503 T/F: +381 11 23 21 703 svetkristala@gmail.com www.svetkristala.co.rs Mat. br.: 20363428 PIB: 105372943 PBB: 255-3878-75